Είναι ένα κτήριο «κόσμημα» που από μόνο του είναι ιστορία. Ιστορία αιώνων που την νιώθεις στα βαριά σκιερά πέτρινα ντουβάρια που «αγκαλιάζουν» το χώρο.
Το «Σουφαρί Σαράι» ήταν το κτήριο της σχολής του ιππικού που κατασκευάστηκε την εποχή, που βαλής των Ιωαννίνων ήταν ο Αλή Πασάς.
Βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, δίπλα από την πλατεία Γλυκίδων, και σ’ αυτό το κτίριο σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές έμαθαν πολλά από τη τέχνη του πολέμου, οι μετέπειτα οπλαρχηγοί της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Μάρκος Μπότσαρης, Αθανάσιος Διάκος και άλλοι.
Το όνομα «Σουφαρί Σαράι» (το παλάτι του έφιππου χωροφύλακα) πρέπει να δόθηκε μετά την εποχή του Αλή, όταν στο κτίριο αυτό φιλοξενήθηκε η έφιππη χωροφυλακή.
Στα χρόνια που ακολούθησαν από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και μετά, στο Οθωμανικό αυτό ανάκτορο στεγάστηκαν κατά διαστήματα και τμήματα του Ελληνικού στρατού.
Καταγραφή, κοστολόγηση και έπειτα εργασίες
Στο διώροφο λιθόκτιστο κτίριο των 2000 τετραγωνικών μέτρων που έχει περισσότερα από 50 παράθυρα, έγιναν πριν τουλάχιστον 20χρόνια εργασίες συντήρησης και αναστύλωσης και ανακαινισμένο παραδόθηκε στο Ελληνικό δημόσιο. Εκεί φιλοξενούνται τα αρχεία του Ελληνικού κράτους, τα ΓΑΚ.
Το κτήριο χρειάζεται και πάλι σημαντικές παρεμβάσεις που κυρίως έχουν να κάνουν με τη στέγη, τα ξύλινα κουφώματα αλλά και τις μεγάλες ξύλινες πόρτες.
Όλα αυτά χρειάζονται είτε συντήρηση είτε αντικατάσταση καθώς με την πάροδο των ετών και εξαιτίας της παλαιότητας, η φροντίδα που απαιτείται είναι συνεχής.
Μια βδομάδα μόνο μετά την έλευση του Υπουργού Παιδείας και την ξενάγησή του στους χώρους του Σουφαρί Σεράι που σήμερα εδρεύουν τα ΓΑΚ, ο κ. Πιερρακάκης ανταποκρινόμενος στο αίτημα της διευθύντριας των ΓΑΚ Μάρθας Παπαδοπούλου, έστειλε τεχνικό κλιμάκιο από την Αθήνα προκειμένου να γίνει επιτόπια αυτοψία και καταγραφή των αναγκών.
Η κα Παπαδοπούλου μιλώντας στο ITV ανέφερε την ταχύτητα ανταπόκρισης από πλευράς του Υπουργείου που άμεσα κινήθηκε προκειμένου να διαπιστωθούν τα προβλήματα και να εξεταστούν όλα όσα πρέπει να γίνουν «η στέγη χρειάζεται συντήρηση καθώς μιλάμε για ένα παλιό κτήριο που οφείλουμε να το φροντίσουμε. Επίσης πρέπει να συντηρηθούν ή να αντικατασταθούν κουφώματα και φυσικά πρέπει να φροντιστούν οι μεγάλες ξύλινες πόρτες του κτηρίου. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και το κλιμάκιο από την Αθήνα ήρθε προκειμένου να δουν τα προβλήματα του κτηρίου», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Παπαδοπούλου.
Ιστορικό τοπόσημο του Κάστρου
Το συγκεκριμένο κτήριο κοσμεί την περιοχή και είναι αναμφίβολα σήμα κατατεθέν της πλατείας Γλυκίδων αλλά και συνολικά. Μαζί με το δημοτικό μουσείο αλλά και τα υπόλοιπα μνημεία που συντηρούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού συνθέτουν την ιστορία και αποτελούν σημεία που ο επισκέπτης θέλει να δει και να περιηγηθεί.
«Θα υπάρξει συνεργασία και με την περιφέρεια Ηπείρου ενώ τα χρήματα θα προέλθουν από το Υπουργείο Παιδείας. Το κόστος θα προκύψει μετά την καταγραφή που έκανε το κλιμάκιο που ήρθε εδώ», υπογράμμισε η κα Παπαδοπούλου.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ