Ο καθηγητής Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ/ντής Νευρολογικής Κλινικής Π.Π.Γ.Ν.Ι. Σπ. Κονιτσιώτης και η Σ. Μαρκούλα μίλησαν για την σκλήρυνση
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, με την αιτιολογία της να μην είναι γνωστή όπως σε όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, με τον οργανισμό να επιτίθεται στον εαυτό του, αναγνωρίζοντας τα φυσιολογικά κύτταρα ως «εισβολείς».
Τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πολλαπλή σκλήρυνση παγκοσμίως. Τα περισσότερα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 25 και 40, με περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.
Η αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν είναι ακόμη γνωστή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ορισμένες μορφές και υπάρχουν πολλές επιλογές για τη βελτίωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Ο καθηγητής Νευρολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ/ντή Νευρολογικής Κλινικής Π.Π.Γ.Ν.Ι. Σπύρος Κονιτσίωτης και η Σοφία Μαρκούλα μίλησαν για την σκλήρυνση λέγοντας ότι με τα χρόνια τα δεδομένα αλλάζουν το ίδιο και η φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων στοιχείων, κάθε άτομο είναι διαφορετικό με τα συμπτώματα να ενδέχεται να περιλαμβάνουν θάμπωμα στην όραση, αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών, μυρμήγκιασμα, αστάθεια, προβλήματα μνήμης, κόπωση και ουρολογικά προβλήματα.
Για ορισμένα άτομα, η πολλαπλή σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από περιόδους υποτροπής και ύφεσης (που σημαίνει ότι βελτιώνεται για λίγο, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιτεθεί από καιρό σε καιρό), ενώ για άλλους έχει προοδευτικό μοτίβο (που σημαίνει ότι επιδεινώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται υγιείς για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν σοβαρότερα προβλήματα πολύ γρήγορα.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένης παρέμβασης και αυτό ανέδειξε η κα. Μαρκούλα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας Ναπολέων Μπίστας, μίλησε από τη μεριά του για την ένωση καλώντας όσους έχουν πρόβλημα αν απευθύνονται για βοήθεια σε εκείνους. Η ένωση είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1997 από τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας και τις οικογένειες τους. Εξυπηρετεί στα πλαίσια του εθελοντισμού, πάσχοντες από όλη τη Β.Δ. Ελλάδα, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς απευθύνονται για την παρακολούθηση τους στη Νευρολογική Κλινική του Π.Π.Γ.Ν.Ι.. Έδρα του σωματείου τα Ιωάννινα και το γραφείο του είναι επί της οδού Γ. Παπανδρέου 2, στο Παλιό Χατζηκώστα, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας για όσους ενδιαφέρονται για περαιτέρω πληροφορίες, είναι το 26510-93521.
«Σκοπός όλων των μελών και κυρίως των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η έγκυρη ενημέρωση με προσωπικά ραντεβού, ομιλίες, ημερίδες, έντυπο υλικό, ραντεβού φυσικοθεραπείας και η ψυχολογική υποστήριξη των μελών του και των οικογενειών τους, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών σχετικά με την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το σωματείο όλα αυτά τα χρόνια ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των πασχόντων στη κοινωνία επιδιώκοντας την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και συνεισφέρει ενεργά στην αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών. Η επικοινωνία κάθε νέου μέλους με το σωματείο βοηθά στην καλύτερη προσαρμογή και αντιμετώπιση της νόσου» κατέληξε ο κ. Μπίστας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ