Στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι αφιερωμένη η φετινή παγκόσμια ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας για μία ασθένεια που αφορά εκατομμύρια πολίτες στον πλανήτη μεταξύ αυτών και δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα.
Παρότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς μια θετική κατεύθυνση ως προς την φαρμακευτική και θεραπευτική αντιμετώπιση, καθιστώντας αφενός για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λειτουργικούς τους ασθενείς και αφετέρου καθυστερώντας ή και αποκλείοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης αναπηριών, τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι υπαρκτά και κάποια εξ αυτών να διαιωνίζονται.
Το βασικότερο πρόβλημα είναι η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι ασθενείς ως προς την ένταξη της πάθησης στη λίστα των μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων, κάτι που στερεί σε πολλές περιπτώσεις το δικαίωμα αναγνώρισης ενός ποσοστού αναπηρίας τουλάχιστον άνω του 50%.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ο πρόεδρος της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων Β.Δ. Ελλάδας Ναπολέων Μπίστας στάθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα της διαφορετικής θεώρησης της ασθένειας από την ίδια την πολιτεία.
Περισσότερο στα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης ως προς την διάγνωση της ασθένειας και στην αντιμετώπισή της αναφέρθηκε από την πλευρά της η Βασιλική Κωσταδήμα, νευρολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά πλέον δεν υπάρχει η περίπτωση να γίνει λάθος διάγνωση και επιπλέον με τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα η διάγνωση γίνεται έγκαιρα.
«Αυτό σημαίνει πως δεν χάνουμε πολύτιμο χρόνο για την έναρξη της θεραπείας που μας επιτρέπει να αποφύγουμε μακροπρόθεσμα, δύσκολες καταστάσεις με τους ασθενείς που έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα.
Υπάρχει παράλληλα και αλλαγή της νοοτροπίας και της προσέγγισης των ασθενών από τους γιατρούς οι οποίοι ξεκινούν πολύ γρήγορα τα θεραπευτικά σχήματα με φάρμακα υψηλής αποτελεσματικότητας», ανέφερε η κα Κωσταδήμα.