Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στα σχολεία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού της γρίπης, του κορωνοϊού
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στα σχολεία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού της γρίπης, του κορωνοϊού, αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, που τον τελευταίο μήνα -νωρίτερα, φέτος, από κάθε άλλη χρονιά- καταγράφουν δραματική εξάπλωση.
Με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία -δημόσια και ιδιωτικά- βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», ερχόμενα αντιμέτωπα με πολυάριθμα περιστατικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να θέσει στην ατζέντα της συζήτησης το ζήτημα της λήψης μέτρων στα σχολεία, όπως είναι η χρήση μάσκας.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα κρίνει την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα
Άλλωστε, εδώ και μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα στα παιδιά, ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
Την ανησυχία των παιδιάτρων δείχνουν να συμμερίζονται πλέον και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια υψηλόβαθμου στελέχους του ΕΟΔΥ στο iefrimerida.gr, που ανέφερε: «Όντως υπάρχει πίεση στις παιδιατρικές κλινικές. Μας έχουν ενημερώσει οι παιδίατροι και πιστεύω πως το θέμα θα συζητηθεί και πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας».
«Δεξαμενές λοιμώξεων τα παιδιά»
Στα παιδιατρικά ιατρεία, όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, επικρατεί «πανικός», με τον παιδίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, Κωνσταντίνο Νταλούκα, να τονίζει ότι τα παιδιά αποτελούν «δεξαμενές λοιμώξεων» και να ζητάει την άμεση επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αρχής γενομένης από τις σχολικές αίθουσες, τη χρήση συσκευών καθαρισμού του αέρα στις τάξεις, καθώς και το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5 έως 17 ετών.
«Με έκπληξη βλέπουμε τον τελευταίο μήνα μια δραματική αύξηση των ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έχουμε κυρίως λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης και τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), αλλά και αρκετές λοιμώξεις από άλλους ιούς που προκαλούν επιπεφυκίτιδες, γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες και αύξηση των μικροβιακών λοιμώξεων, κυρίως του πνευμονιόκοκκου. Η διαφορά είναι ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι σοβαρότερες και βαρύτερες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μια ιογενής λοίμωξη, όπως η γρίπη, δεν μπορεί να δημιουργήσει βαριά νόσηση», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.
Όπως σημειώνει, ήδη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δεν έχουν πού να νοσηλεύσουν τα παιδιά. «Τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, είναι γεμάτα. Το Παίδων “Αγία Σοφία” πληροφορούμαστε ότι βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Ανησυχούμε γιατί είμαστε στην αρχή του χειμώνα και παραδοσιακά οι λοιμώξεις αυτές μας επισκέπτονταν αργότερα. Υπάρχει πιθανότητα σύντομα να μην υπάρχουν κλίνες στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στην Αμερική οι γιατροί, την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησαν να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πολλών κρουσμάτων γρίπης και RSV. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει και την κοινότητά μας. Πρέπει να φρενάρουμε τα κρούσματα» περιγράφει.
Στο «κόκκινο» τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ΗΠΑ και Καναδά
Σημειώνεται ότι σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου ο χειμώνας έχει έρθει νωρίτερα, οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα νοσηλειών παιδιών. Ο Γιάννης Πρασσάς, δρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, πριν από έναν μήνα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του iefimerida.gr καλώντας τους γονείς να κάνουν φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, σε όσα παιδιά δεν νόσησαν τους τελευταίους 4 με 5 μήνες, λέγοντας τότε ότι «δεν αποκλείεται η πίεση στις παιδιατρικές ΜΕΘ να εμφανιστεί σύντομα και στην Ελλάδα».
Μάλιστα, η άνοδος των κρουσμάτων έχει προκαλέσει στον Καναδά αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία, όπου ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών, ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς απλά αντιπυρετικά / αντιφλεγμονώδη, τα οποία έχουν εξαντληθεί σε όλα τα φαρμακεία και πλέον δίνονται με συνταγή.
Γιατί σαρώνουν οι ιοί με τέτοια ορμή στην κοινότητα;
Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα και εστιάζουν τις αναλύσεις τους σε δύο ερμηνείες:
Πρώτον, στη συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών (κυρίως γρίπης και RSV) τα δύο με τρία τελευταία χρόνια στην κοινότητα. Η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία απέναντι στους άλλους ενδημικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολλούς περισσότερους χωρίς «ενημερωμένες» άμυνες. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία, δημιουργείται τώρα μια παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα από περισσότερο ανοσιακά ευάλωτους οργανισμούς μέχρι να επέλθει ξανά, μεσοπρόθεσμα, η προηγούμενη ενδημική ισορροπία. Μια ισορροπία που θα είναι χειρότερη από πριν, γιατί πλέον έχουμε και τον κορωνοϊό στην εξίσωση του ενδημικού κόστους.
Δεύτερον -που είναι και η πιο επικίνδυνη θεωρία αν επαληθευτεί-, η προηγούμενη μόλυνση με SARS- CoV-2 ενδέχεται να δημιουργήσει «ζημιά» στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες επιμολύνσεις από τους άλλους ενδημικούς ιούς. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται σε έναν αριθμό δημοσιευμένων μελετών (κατά βάση σε ενηλίκους) που δείχνουν ότι όντως η μόλυνση με κορωνοϊό ενδέχεται να οδηγήσει σε ανοσο-διαταραχές.