Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι γεγονός. Μέρα με τη μέρα, αρχίζουμε οι περισσότεροι να βρίσκουμε τους ρυθμούς μας.
Σταδιακά, γίνεται άρση των αυστηρών περιορισμών και ανακτούμε κάποιες μορφές ελευθερίας που έχουμε στερηθεί για μεγάλο διάστημα ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να γίνει άρση και άλλων περιορισμών καθώς θα αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμένων και θα χτίζεται το περίφημο τοίχος ανοσίας.
Την ίδια ώρα, η επιστροφή στην καθημερινότητα, συνοδεύεται με άγχος, φόβο και αυξημένο στρες καθώς επιστρέφουμε σε κάτι που θυμίζει την «παλιά μας ζωή», αλλά ταυτόχρονα δεν είναι!
Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ίδια ούτε οι συνθήκες ζωής ούτε κι εμείς είμαστε οι ίδιοι. Αλλάξαμε!
Ο ψυχίατρος Ευάγγελος Παππάς μιλά για τη συστολή που αισθάνεται ο καθένας από εμάς, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, ενόψει της επανεκκίνησης όλων σχεδόν των κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Η περίοδος της πανδημίας στέρησε την αισιοδοξία σε πολλούς ενώ επηρέασε δυο ηλικιακές ομάδες περισσότερο από άλλες.
Νέοι και ηλικιωμένοι για εντελώς διαφορετικούς λόγους επηρεάστηκαν από την καραντίνα και βιώσαν δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις ενώ την ίδια ώρα «έλειψε το στοιχείο της αισιοδοξίας». Στοιχείο που τώρα κερδίζεται μέρα με την ημέρα ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται και άρα νιώθουν πιο ασφαλείς και θωρακισμένοι απέναντι στην πανδημία και τον ιό.
Δράσεις για νέους και από το «Σταύρος Νιάρχος»
Ο κ. Παππάς ξεκαθαρίζει ότι «το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στη νέα γενιά καθώς έχουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον τους και αισθάνονται ότι δεν νοιάζεται κανείς για αυτούς. Πιστεύουν ότι υπάρχει αδιαφορία για το δικό τους αύριο και για όσα έχουν χάσει τους τελευταίους μήνες τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο θέμα των σπουδών και της εργασίας τους», τονίζει ο ψυχίατρος δείχνοντας τι συμβαίνει στις μικρές ηλικίες.
Ο κ. Παππάς τονίζει ότι έχουν αρχίσει να σκέφτονται πρωτοβουλίες, ανάλογες κάνει και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση ενίσχυσης των νέων ανθρώπων και ενδυνάμωσης της αισιοδοξίας που πρέπει να επιστρέψει. «Όλες οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν επίσης και από την οικονομία καθώς χρειάζεται κοινωνική συνεκτικότητα Χρειάζεται να πράξουν ανάλογα όλο, ι ώστε να κρατηθεί ο συνεκτικός ιστός στην κοινωνία» συμπληρώνει.
Ο θυμός και το άγχος θέλει εκτόνωση!
Αναφορικά με την εγκληματικότητα, όπως επισημαίνει δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αλλά «ξέρουμε ότι υπάρχει παγκόσμια έρευνα σε εξέλιξη στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με την Β’ Ψυχιατρική Θεσσαλονίκης που δείχνει ότι έχουμε στοιχεία για αύξηση κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, βλέπουμε αύξηση της εγκληματικότητας και αυξημένη ένταση που συνοδεύεται από θυμό και το στρες. Πρόσφατα είδαμε και εγκληματικές ενέργειες- όπως η πρόσφατη που ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα με την νεαρή μητέρα. Όλα αυτά πρέπει να αναστραφούν και χρειάζεται εκτόνωση της έντασης των ανθρώπων που αισθάνονται αποκλεισμένοι» τονίζει ο κ. Παππάς υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης αλληλεγγύης προς όλους.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ