Σε εξαιρετικά επισφαλή θέση φαίνεται πως βρίσκεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας, την ώρα που δεν διαφαίνεται κάποιος στιβαρός σχεδιασμός και στρατηγική που θα μπορεί να προασπίζεται τόσο τις στοχεύσεις και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου, αλλά και να δίνει λύσεις σε δομικά προβλήματα του κλάδου.
Την ίδια ώρα, ορατό είναι το ενδεχόμενο επιβολής ου προστίμου ύψους 450 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι, πράγμα που σημαίνει περικοπές σε επιδοτήσεις. Σημειώνεται ότι οι περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, που ανέλαβαν την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, μετά την ανάρτηση των σχετικών διακηρύξεων, δέχθηκαν προδικαστικές προσφυγές κατά κάποιων όρων των διακηρύξεων από υποψήφιους αναδόχους, οι οποίες έγιναν δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.
Σημειώνεται ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η μέχρι τώρα μη συμμόρφωση, έχει φέρει την χώρα σε δυσχερή θέση και ελλοχεύει τον κίνδυνο κυρώσεων.
Ήδη έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ για λόγους που σχετίζονται με το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τους βοσκοτόπους. Η μη ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης οδήγησε στα πρόστιμα αυτά.
Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη δασική νομοθεσία και τη βοσκή παράλληλες χρήσεις και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση και απρόσκοπτη αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών για τις ανάγκες βόσκησης των ποιμνίων. Η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης και πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης, στάθηκε στην αναγκαιότητα σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, λέγοντας πως «Προφανώς και περιμένουμε να δούμε εάν θα έχουμε νέα αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζουν. Όχι ότι και ο κ. Αυγενάκης έσκυψε πάνω από τα προβλήματα και έδωσε λύσεις, ειδικά στην κτηνοτροφία όπου τα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι εισαγωγές κρέατος το 2023 έφτασαν το 1,6 δις ευρώ και αυτό από μόνο του αποδεικνύει, ότι η κτηνοτροφία αργοσβήνει. Ειδικότερα όμως αν δεν υπάρξει άμεσα λύση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Αν αυτά δεν ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2024 θα επιβληθεί πρόστιμο 450 εκ. που θα το πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιούρης. Ερωτηθείς σχετικά για το αν μετά τις αλλαγές στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό προς το καλύτερο και αν έχουν ομαλοποιηθεί οι πληρωμές στους παραγωγούς, η απάντηση ήταν αρνητική τόσο από τον κ. Λιούρη όσο και από τον κ. Τασιούλα. «Ούτε ήξεραν τι ποσά πήραν το 2023, ούτε ξέρουν τι ποσά μένει να πάρουν οι δικαιούχοι το επόμενο διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τασιούλας.