Με σημαντικές ανακοινώσεις ξεκίνησε το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την Ιατρική Κοινότητα και αναμφισβήτητα την κορυφαία επιστημονική συνάντηση για την Καρδιολογία στην Ελλάδα.
Εκατοντάδες διακεκριμένοι επιστήμονες ως ομιλητές και πάνω από 2.500 συνολικά σύνεδροι, ανταλλάσσουν απόψεις σε 7 παράλληλες αίθουσες, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Καρδιολόγοι από όλη την Ελλάδα καθώς και 30 διαπρεπείς Έλληνες της διασποράς, με πρωτογενή διεθνή βιβλιογραφία είναι μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στις εργασίες.
Ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», επισήμανε ότι οι εξελίξεις είναι πολλές και εντυπωσιακές ενώ όπως είπε η Καρδιολογία ανοίγει νέους επιστημονικούς δρόμους και ακολουθεί τις εξελίξεις. Εξελίξεις, που βελτιώνουν πολύ την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι επιστημονικές εξελίξεις αφορούν τόσο τις επεμβατικές μεθόδους όσο και τα φάρμακα που και εδώ έχουμε αλματώδη εξέλιξη.
«Οι εξελίξεις στον τομέα της επεμβατικής αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακές. Αρχικά ως προς τη στεφανιαία νόσο, η άμεση επεμβατική αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου – η επικρατέστερη θεραπεία στον ανεπτυγμένο κόσμο και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας – σε συνδυασμό με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον ασθενή και την ταχεία διακίνηση των ασθενών με την επείγουσα βοήθεια προς τις μονάδες περίθαλψης, μπορούν πλέον να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη μείωση της θνητότητας. Η Ε.Κ.Ε, μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και ότι στη χώρα μας καταγράφονται 20.000 περίπου εμφράγματα του μυοκαρδίου ετησίως, θα ξεκινήσει άμεσα μια πανελλήνια καταγραφή για να εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Παράλληλα, όσον αφορά την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, τα νέας γενιάς stents οδηγούν σε άριστη αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές κατά την παρακολούθηση και στη μικρότερη ανάγκη για λήψη μακροπρόθεσμης αντιθρομβωτικής αγωγής. Επιπλέον, για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτική θεραπεία, η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου αριστερού κόλπου, (η περιοχή όπου δημιουργούνται οι θρόμβοι), αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη λύση.
Τέλος, στον τομέα των βαλβιδοπαθειών, όπως για παράδειγμα η στένωση της αορτικής βαλβίδας και η ανεπάρκεια της μιτροειδούς, η αποφυγή της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι το παρόν και το μέλλον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς η επιτυχία των διαδερμικών επεμβάσεων είναι μεγάλη με ελάχιστες επιπλοκές».
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης Καθηγητής Καρδιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Καρδιολόγος στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ, αναφέρθηκε στις μεγάλες επιστημονικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας ενώ ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, στα δημόσια νοσοκομεία «γινόταν αυτά που έπρεπε να γίνονται» «χωρίς εκπτώσεις».
Ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε επίσης στις νέες δυνατότητες συνεργασίας με άλλες ειδικότητες ιατρικές ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και φυσικά να σώζονται ανθρώπινες ζωές που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.
Εξίσου σημαντική η αναφορά στα φάρμακα που διαρκώς εξελίσσονται προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες σε γιατρούς και φυσικά στους ασθενείς. «Ο τομέας των φαρμάκων εξελίσσεται διαρκώς και δίνει στους γιατρούς δυνατότητες να μειώσουν δείκτες και φυσικά να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασθενών» τόνισε ο κ. Τσιούφης.
Το φετινό συνέδριο περιλαμβάνει:
Ειδικά φροντιστήρια με ποικίλη θεματολογία: ΗΚΓ αθλητή, καρδιοαναπνευτική δοκιμασία κόπωσης με την συνεργασία της ΕΛΕΓΕΙΑ, καρδιακή αποκατάσταση σε συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές ΚΑΡΠΑ, σεμινάριο συγγραφής επιστημονικής εργασίας.
Σεμινάρια στις νεότερες τεχνικές υπερήχων και μαγνητικής απεικόνισης με Hands-on εφαρμογές.
Δημιουργία τράπεζας συζήτησης νέων με παλαιότερους καρδιολόγους σε θέματα κλινικής πράξης, και επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας και τις αλλαγές στην εκπαίδευση της Ειδικότητας
Ενημέρωση νέων γιατρών για κλινικές θέσεις στο εξωτερικό.
Δημοσίευση των καλύτερων παρουσιάσεων κλινικών περιστατικών στο JACC case reports.
Συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα γιατρών άλλων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, γυναικολόγοι, ογκολόγοι, ακτινολόγοι, αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί).
Κοινές εκδηλώσεις με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου.
Οι Γιαννιώτες έμαθαν να αγαπούν την καρδιά τους
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας«Πρόληψη Καρδιαγγειακού Κινδύνου: Αγαπήστε την Καρδιά σας» στα Ιωάννινα, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου.
Ήταν μια ακόμα πρωτοβουλία της ΕΚΕ για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα και την πρόληψη υγείας.
Από την άλλη όμως, όσο ενδιαφέρουσες κι αν ήταν οι εισηγήσεις κορυφαίων καρδιολόγων της χώρας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, η πλέον χαρακτηριστική εισήγηση της εκδήλωσης έγινε από τον Αντώνη Τσαπατάκη, κορυφαίο αθλητή με παγκόσμιες διακρίσεις που αναφέρθηκε μέσα από το δικό του παράδειγμα και την δοκιμασία που του επιφύλαξε η αναπηρία, στη δύναμη της θέλησης.
Στην εκδήλωση εισηγήσεις παρουσίασαν ακόμη ο Καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ι. Γουδέβενος, ο τέως πρόεδρος Στεφ. Φούσας, ενώ παρουσιάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την κλινική εμπειρία και τη σχέση με τους ασθενείς, με την αξία της μεσογειακής διατροφής και πως η υγιεινή διατροφή βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς, με την άσκηση και την υγιεινή ζωή, καθώς επίσης και με τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.
Οι ομιλητές περιέγραψαν με εύληπτο τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν από την πρόληψη υγείας.
Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ