Συνεχίζεται η διασπορά σε ασθενείς και προσωπικό
Σε ένα κρίσιμο σημείο βρίσκεται η λειτουργία του νοσοκομείου Χατζηκώστα λόγω της διασποράς του κορωναϊού σε προσωπικό και ασθενείς, με ορισμένους γιατρούς και νοσηλευτές να έχουν νοσήσει και άλλους να έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το νοσοκομείο Χατζηκώστα δίνει κρούσματα εδώ και τρεις εβδομάδες, με το τελευταίο επιβεβαιωμένο χθες να αφορά ασθενή στην Ωτορινολαρυγγολογική κλινική, που βρισκόταν επί μέρες στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση.
Τα προγραμματισμένα για το τέλος της εβδομάδας μοριακά τεστ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι σε καραντίνα, αλλά και σε όσους άλλους απαιτηθεί αναμένονται με αγωνία, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι επαφές της διοίκησης, των εργαζόμενων και της 6ης ΥΠΕ για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης.
Το θέμα δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο, καθώς εάν η διασπορά δεν αντιμετωπιστεί, το Χατζηκώστα ουσιαστικά θα τεθεί εκτός μάχης και για την κρίσιμη περίοδο του τρίτου κύματος της πανδημίας και αυτό μπορεί να επιδράσει καθοριστικά στη λήψη αποφάσεων από την αρμόδια επιτροπή σε κεντρικό επίπεδο για ένα πιθανό νέο lockdown στα Γιάννενα.
Το ενδεχόμενο να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό της περασμένης άνοιξης όταν εφημερία του ΠΓΝΙ εκτελέστηκε από το Χατζηκώστα, ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση των χώρων εξετάζεται αν και καθημερινά γίνονται απολυμάνσεις στο νοσοκομείο.
Αιχμές για μη τήρηση των μέτρων
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζόμενων και της ιατρικής κοινότητας στάθηκαν στις ευθύνες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Για ένα ποσοστό εμβολιασθέντων ιατρών περίπου στο 70% και αντίστοιχα στο 60% για το υπόλοιπο προσωπικό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας.
«Θα ήταν ευχής έργον να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συνάδελφοι. Δυστυχώς όμως εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τα εμβόλια, κάποιοι επιμένουν σε αυτές, όμως δεν έχουμε άλλα όπλα στα χέρια μας», σημείωσε.
Αντίστοιχη σκληρή γραμμή απέναντι στους συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν κράτησαν και η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργ. Κιτσανού και ο αντιπρόεδρος Μπ. Παππάς.
«Είναι λυπηρό που μαθαίνουμε για συναδέλφους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν φορούν μάσκα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Είναι εγκληματικό να κυκλοφορούν γιατροί στο νοσοκομείο χωρίς μάσκα. Δεν είναι καλή η κατάσταση στο Χατζηκώστα, αλλά εάν δεν ληφθούν μέτρα μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη. Έχουμε ζητήσει από καιρό να δοθεί η δυνατότητα στο Χατζηκώστα να κάνει μοριακά τεστ ώστε να μην περιμένουν ένα 48ωρο για να πάρουν απαντήσεις και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες», τόνισε η κα Κιτσανού.
«Στο Χατζηκώστα η ιχνηλάτηση δεν έγινε όπως πρέπει και έχουμε ευρεία διασπορά. Δε γίνεται να ξεκινά η ιχνηλάτηση από την ημέρα της επιβεβαίωσης του κρούσματος στην Ουρολογική, ενώ ο ασθενής νοσηλευόταν για τέσσερις ημέρες στη Χειρουργική. Αν αυτά συμβαίνουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αντιλαμβάνεται καθένας τι γίνεται με την ιχνηλάτηση στην κοινότητα», τόνισε ο κ. Παππάς.
Ευθύνες και στην κυβέρνηση
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις που θέτουν σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη των εμβολιασμών επικεντρώνοντας κατά κυρίαρχο λόγο στις ευθύνες της πολιτείας που δεν έχει ενισχύσει με προσωπικό και μέσα τα νοσοκομεία.
Ο Β. Καφαράκης, γιατρός του νοσοκομείου Χατζηκώστα τόνισε πως το Χατζηκώστα είναι σήμερα ένα κέντρο μετάδοσης του κορωναϊού, όμως σε αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση που δεν έχει ενισχύσει το νοσοκομείο με επιπλέον προσωπικό, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μετακινούνται καθημερινά από μία κλινική σε άλλη, να μην υπάρχουν μέσα προστασίας και να μην τηρούνται τα μέτρα.
«Σήμερα, συνάδελφός μας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ γιατί νόσησε από κορωναϊό στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει υποκείμενα νοσήματα, αλλά απλώς γιατί δε λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Δεν θα σταματήσει ο ιός και η διασπορά εάν εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί», σημείωσε μεταξύ άλλων.