Σε κομβικό σημείο φτάνει η κούρσα που έχει ξεκινήσει για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 860.000 ανθρώπους παγκοσμίως.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να έρθουν τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό υποστηρίζει η Airfinity, εταιρεία ερευνών που παρακολουθεί την εξέλιξη των δοκιμών για τα εμβόλια.
Την Πέμπτη μάλιστα έγινε γνωστό πως η διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και τον Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια της Covid-19. Από αυτή την ποσότητα στην Ελλάδα αναλογούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τις οποίες θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα, η διάθεση του εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020. Για την Ελλάδα η πρώτη φάση της διάθεσης εξασφαλίζει περίπου 600.000 δόσεις.
Άλλες δύο φαρμακευτικές, η αμερικανική Moderna και η γερμανική BioNTech που συμπράττει με την αμερικανική Pfizer, ενδέχεται να έχουν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα τους μέσα στον Οκτώβριο- και πριν από τη σημαντική συνάντηση με τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου.
Η Pfizer μάλιστα με την ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι θα γνωρίζει έως τα τέλη Οκτωβρίου εάν το εμβόλιο κατά του νέου κορωναϊού που αναπτύσσει είναι πετυχημένο και στην περίπτωση που αυτό ισχύει, θα το υποβάλει αμέσως για έγκριση.
Η Sinovac Biotech Ltd. της Κίνας, θα μπορούσε επίσης να έχει αποτελέσματα λίγο αργότερα- και μετά τη συνεδρίαση του FDA.
Αυτά τα πρώτα δεδομένα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αποσπασματικά καθώς πρόκειται για κλεφτές ματιές στα αποτελέσματα ερευνών που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στο μεταξύ τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η βιαστική έγκριση ενός εμβολίου προτού καταστούν σαφή και ξεκάθαρα τα οφέλη του και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η χρήση του.
Τα πρώτα αποτελέσματα αρκούν για «να μας δώσουν μια πολύ καλή ιδέα για το πού πηγαίνουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airfinity, Rasmus Bech Hansen. «Κινούνται γρηγορότερα από ό, τι θα περίμενε κανείς» συνέχισε.
Τα αποτελέσματα των εμβολίων είναι αρκετά υποσχόμενα σε μικρότερες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό να επισημανθούν τυχόν σοβαροί κίνδυνοι.
Παρήγαγε αντισώματα το Sputnik-V
Το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωναϊού με την ονομασία Sputnik-V δημιούργησε αντισώματα σε όλους του εθελοντές που συμμετείχαν στις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στον διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό Lancet, τα οποία συνιστούν μία απάντηση στους επικριτές της Μόσχας για το εμβόλιο.
Τα αποτελέσματα των δύο φάσεων των κλινικών δοκιμών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου -Ιουλίου και στις οποίες συμμετείχαν 76 εθελοντές, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αυτές ανέπτυξαν αντισώματα στον νέο κορωναϊό χωρίς σοβαρές παρενέργειες, γράφει το περιοδικό Lancet.
Η Ρωσία ενέκρινε τον Αύγουστο το εμβόλιο μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο φάσεων κλινικών δοκιμών και υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία ενέκρινε εμβόλιο πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιείται με την συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.
«Στις δύο πρώτες φάσεις διάρκειας 42 ημερών η καθεμία, στις οποίες συμμετείχαν από 38 υγιείς εθελοντές, δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα», γράφει το Lancet.
Οι ευρείας κλίμακας και μακράς διάρκειας κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκρίσεις με placebo και περαιτέρω παρακολούθηση, χρειάζονται για να επιβεβαιωθεί μακροπρόθεσμα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την προστασία από την μόλυνση με Covid-19, αναφέρεται στο άρθρο.
Στο πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωναϊού δόθηκε η συμβολική ονομασία Sputnik-V, καθώς Sputnik ήταν ο πρώτος στον κόσμο δορυφόρος που έστειλε στο Διάστημα η Σοβιετική Ένωση.
Αρκετοί δυτικοί εμπειρογνώμονες είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το ρωσικό εμβόλιο επειδή εγκρίθηκε και χρησιμοποιήθηκε πριν ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις των κλινικών δοκιμών που ορίζονται διεθνώς.
Ωστόσο τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σ ένα διεθνώς έγκυρο περιοδικό, με την τελική τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή 40.000 ανθρώπων που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν καταρρίψει τους ισχυρισμούς των επικριτών της Μόσχας στο εξωτερικό όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος.
«Με το δημοσίευμα αυτό απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις που έθετε επιμελώς η Δύση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανοιχτά και με καθαρό στόχο να αμαυρώσουν το ρωσικό εμβόλιο», δήλωσε ο Κιρίλ Νμτίτριεφ επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund (RDIF), ενός ανεξάρτητου ταμείου κρατικών περιουσιακών στοιχείων το οποίο έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου. «Όλες οι συσκευασίες έχουν ελεγχθεί» δήλωσε στο Reuters και προσέθεσε «Τώρα… θα αρχίσουμε να κάνουμε εμείς ερωτήσεις για ορισμένα εμβόλια της Δύσης».
Ο Ντμίτριεφ δήλωσε ότι περίπου 3.000 άτομα ήδη άρχισαν να συμμετέχουν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik-V που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Όπως δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Επιδημιολογίας Γκαμαλέι, στο οποίο έγιναν οι πρώτες κλινικές δοκιμές, οι συμμετέχοντες στην Τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών θα παρακολουθούνται επισταμένως από γιατρούς. Δεν θα νοσηλεύονται , αλλά θα τους γίνονται όλες οι αναγκαίες αναλύσεις πριν από την έναρξη των κλινικών δοκιμών, κατά την διάρκειά τους και μετά την ολοκλήρωση τους.
Οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν απευθείας τους γιατρούς για τυχόν παρενέργειες εφόσον αυτές προκύψουν.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων δύο φάσεων των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ο δόκτωρ Ναόρ Μπαρ Ζέεφ του Διεθνούς Κέντρου Πρόσβασης στα εμβόλια και καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg που ανήκει στον Johns Hopkins, δήλωσε ότι «είναι ενθαρρυντικά , αλλά λίγα». Ο Μπαρ Ζέεφ ο οποίος δεν είχε εμπλακεί στη μελέτη δήλωσε ότι «η κλινική αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου κατά της Covid -19 δεν έχει φανεί ακόμη».
ΠΟΥ: Δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί πριν τα μέσα του 2021
Μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί κατά του Covid-19, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, «η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και είναι επίσης ανάγκη να δούμε πόσο ασφαλές είναι».
Αναφερόμενη στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων η Χάρις υπογράμμισε τη σημασία των αυστηρών ελέγχων της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους.
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η βιαστική έγκριση ενός εμβολίου προτού καταστούν σαφή και ξεκάθαρα τα οφέλη του και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η χρήση του.
Το προσεχές διάστημα θεωρείται κομβικής σημασίας για την κούρσα που έχει ξεκινήσει για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ η αμερικανική Moderna και η γερμανική BioNTech που συμπράττει με την αμερικανική Pfizer, ενδέχεται να έχουν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα τους μέσα στον Οκτώβριο.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την κοινή προμήθεια εμβολίων για την Covid-19»
Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στην τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρωτοβουλία της σημερινής τηλεδιάσκεψης, συνεχάρη την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, για την εξαιρετική προσπάθεια που έχει κάνει για την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Επισήμανε ότι μετά από τόσους μήνες, η κούραση είναι δεδομένη για όλους τους λαούς, όμως οι ενθαρρυντικές εξελίξεις από τον τομέα της επιστημονικής έρευνας που αφορούν στο εμβόλιο δίνουν ελπίδα και ωθούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την κοινή προμήθεια εμβολίων για την Covid-19, μέσω του Εργαλείου Έκτακτης Στήριξης της Ε.Ε. (Emergency Support Instrument).
«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια και πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και συνεργασία, αξιοποιώντας παράλληλα την εμπειρία που αποκομίσαμε τους μήνες του κορωναϊού σε επιστημονικό, ιατρικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, με τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο έλληνας υπουργός Υγείας.