Την επιβολή καθολικού lockdown σε ολόκληρη τη χώρα από το Σάββατο έως τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης.
Όπως έκανε γνωστό, επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms, και ανοιχτά θα είναι σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας και η διανομή φαγητού. Ανοιχτά θα μείνουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, ενώ με τηλεδιάσκεψη θα γίνονται τα μαθήματα σε Γυμνάσια-Λύκεια.
Έτσι, κλειστό θα είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση (με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery), τα κομμωτήρια, οι εκκλησίες (πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών), τα γυμναστήρια, χώροι ψυχαγωγίας κτλ.
«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις, είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «γιατί τώρα;» κι απάντησε: «Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων.
Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. Πενήντα 50 ΜΕΘ, τις οποίες προσθέτουμε στο “Σωτηρία”, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες» τόνισε.
«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα, παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.
Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας πως «η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα». Όπως συμπλήρωσε, «παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο, ζήτησε «η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη» τόνισε.
«Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά» είπε ο πρωθυπουργός.
Σ. Τσιόδρας: Τεράστια η πίεση στο σύστημα υγείας
«Ο ιός είναι εδώ και η πάλη μαζί του συνεχίζεται και όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή την ανακοίνωση του δεύτερου καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιδημική καμπύλη του ιού μέχρι 4 Νοεμβρίου ανήλθε πάνω από το 5, γεγονός που δείχνει τη δυναμική της διασποράς. Η νόσος κατά κύριο λόγο αφορά τους άνδρες σε ποσοστό πάνω από 50% (σχεδόν 56%) ενώ οι γυναίκες είναι σε λίγο καλύτερα επίπεδα (περίπου 44%), σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες διάγνωσης, οι καμπύλες δείχνουν τις τελευταίες ημέρες η πλειοψηφία αφορά τις ηλικιακές ομάδες των 45-54 και 55- 64 ετών. Ενώ αυτό το 2ο κύμα δείχνει πιο επιθετικό και στις ηλικίες 34-45 ετών καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, εξαιτίας της ευρείας διασποράς του ιού, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τις μεγαλύτερες ηλικίες στις οποίες και παρατηρείται το υψηλότερο φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας (οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους αφορούν ηλικιωμένους).
Με μαθηματική ακρίβεια λοιπόν θα πιεστεί το σύστημα υγείας από την εξέλιξη αυτή. Ενώ, μεγάλο πρόβλημα με τη διασπορά θα αντιμετωπίσουν οι κλειστές δομές και οι επαγγελματικοί χώροι.
Η διασπορά ωστόσο, επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας καθώς ο φόβος να μην αντέξει αυτό το 2ο κύμα της πανδημίας είναι ορατός. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, έχουν ήδη καλυφθεί οι ΜΕΘ σε ποσοστό 66% στην Αττική και 78% στη Θεσσαλονίκη. Από τις 213 ΜΕΘ covid το 60% στην επικράτεια είναι καλυμμένο.
Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις
Με τη διαδικασία του Μαρτίου θα γίνονται και από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και μέχρι τέλος του μήνα οι μετακινήσεις των πολιτών ανά τη χώρα, δηλαδή με SMS, στο 13033.
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Πέμπτης, στο διάστημα αυτό θα ισχύουν τα εξής:
Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για το διάστημα 05:00-21:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS μόνο για τους παρακάτω λόγους:
-Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
-Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
-Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
-Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα [SMS – Επιλογή 4]
-Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS –Επιλογή 5]
-Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]
Για μετακίνηση γονέα από/προς σχολείο, για να συνοδεύσει το παιδί του, απαιτείται βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου
Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS μόνο για τους παρακάτω λόγους:
-Λόγοι εργασίας [βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη]
-Λόγοι υγείας [SMS – Επιλογή 1]
-Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών
Στο μεταξύ, ποικίλλουν οι αντιδράσεις των πολιτών και οι απόψεις τους στην ανακοίνωση για το νέο καθολικό lockdown μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, απόρροια φυσικά της ηλικίας, των υποχρεώσεων αλλά και της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για το νέο lockdown στη χώρα, το ITV ζήτησε τις απόψεις των συμπολιτών μας για το εάν έπρεπε ή όχι να πάμε σε αυτό το μέτρο, για το αν εκτιμούν, ότι εφαρμόζονται τα μέτρα από τους πολίτες, αλλά και για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπλέον επιπτώσεις στην οικονομία. Οι απαντήσεις είχαν να κάνουν απόλυτα με συγκεκριμένους παράγοντες, πέρα από την αγωνία και ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση.
Οι νέοι και ειδικά οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, οι φοιτητές τονίζουν, ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί και στα πανεπιστήμια, οι μεγαλύτερης ηλικίας, όπως οι συνταξιούχοι εκτιμούν, ότι τα μέτρα ίσως έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα και πως μερίδιο ευθύνης έχουν οι νέοι, αλλά αναμφίβολα η άποψη που αποτυπώνει καλύτερα το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, είναι αυτή των ανθρώπων της αγοράς. Οι επιπτώσεις είναι ήδη δραματικές στον εμπορικό κόσμο της πόλης και όχι μόνο, που αγωνιά για το μέλλον των επιχειρήσεων, περιμένοντας αυτή τη φορά ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, μακριά από προσωρινές αναστολές πληρωμών, που μετατίθενται χρονικά προς τα πίσω.
Η αγορά των Χριστουγέννων που είναι μπροστά και αντιμετωπίζεται από τον εμπορικό κόσμο αλλά και την κυβέρνηση ως ένα σημαντικό ορόσημο για την οικονομία και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι ένα μέρος μόνο της συνολικής εικόνας, που θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.