Σε ανακοινώσεις για το πού θα γίνουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. Οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο και Λέσβο) και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Σημειώνεται πως προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει παλιές βιομηχανικές μονάδες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε μία παλιά βιομηχανική μονάδα εντός της ΒΙΠΕ, σε μία εγκαταλελειμμένη μονάδα εκτός ΒΙΠΕ, δίπλα στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, αλλά και σε ένα παλιό εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Φιλιάτες.
Ο κ. Καχριμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις, από την άλλη πλευρά, μιλώντας για τη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και των 13 Περιφερειαρχών, σημείωσε πως το μόνο βέβαιο είναι πως δεν ισχύει πλέον η δέσμευση του υφυπουργού Λευτ. Οικονόμου ότι η Ήπειρος δεν πρόκειται να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, αφού ήδη σε αυτήν διαμένουν περίπου 3.500.
Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης θα μεταφερθούν 5000 από τα νησιά που θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα και άλλες 15.000 σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
«Αυτό που είπε η κυβέρνηση είναι πως οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο λόγο και όχι οι ΜΚΟ. Παράλληλα θα ανοίξουν γραφεία ασύλου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα όπου ευελπιστούν οι αιτήσεις να εξετάζονται και να ολοκληρώνεται η διαδικασία το πολύ εντός δύο μηνών», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια
Το δεύτερο θέμα που αποτέλεσε επίκεντρο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με τον Πρωθυπουργό να τονίζει πως στο εξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια.
Οι περιφέρειες δηλαδή που θα επιτυγχάνουν απορρόφηση των πόρων, επομένως θα εκτελούν ενταγμένα έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και στην πορεία θα επιβραβεύονται με επιπλέον πιστώσεις.
«Στην Περιφέρεια Ηπείρου βρισκόμαστε στο 26% στην απορρόφηση πίσω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όμως υπάρχουν μεγάλα έργα όπως ο περιφερειακός των Ιωαννίνων και η Νιάρχου που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει επομένως δεν απορροφούν πόρους. Το μήνυμα είναι ότι όποιος θα δουλεύει και θα παράγει αποτελέσματα, θα παίρνει μπόνους», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.