- Σ. Φάμελλος: Δεν θα το καρπωθεί ο υπουργός ή η κυβέρνηση
Έτοιμη να κερδίσει τη μάχη απέναντι στο χρόνο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν χρειαστεί, για τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. της Παμβώτιδας, εμφανίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από τα Γιάννενα ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.
Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό και στελέχη του Υπουργείου με τις αλλαγές που έγιναν μετά από τις προσθήκες προτάσεων των φορέων που έγιναν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.
Οι βασικότερες τροποποιήσεις – αλλαγές σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο αφορούν τρεις βασικούς άξονες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV. Την περιοχή του Μάτσικα, με το υπουργείο να αποδέχεται τις εισηγήσεις για την ειδική πολεοδομική μελέτη που θα ρυθμίζει το καθεστώς πολεοδόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή, στη λειτουργία των πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με απόλυτη τήρηση των προτεινόμενων ζωνών αλλά κυρίως των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης και λειτουργίας και τέλος την κυνηγετική δραστηριότητα, όπου γίνονται αποδεκτές προτάσεις και παρατηρήσεις των κυνηγετικών οργανώσεων.
Λίγο πριν την εκδήλωση, ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είχε την ευκαιρία να αναφερθεί λιγότερο στις αλλαγές και περισσότερο στην πολιτική διάσταση που επιχειρεί να προσδώσει το υπουργείο, με το προτεινόμενο Π.Δ.
Αφού αποδέχθηκε ότι είναι αδύνατο μέσα από ένα Π.Δ να ικανοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν είχε και δεν προσδοκά κανένα συμφέρον από τη θεσμοθέτησή του.
«Αποτελεί κεφάλαιο για την περιοχή η φυσική της ταυτότητα. Θεωρούμε πως τα ζητήματα θα επιλυθούν στο 90% και ειδικότερα στην πρωτογενή και τριτογενή παραγωγή και δραστηριότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει συμφέρον από το Π.Δ, αλλά έχει ο τόπος. Θα διεκδικήσουμε να υπογράψουμε το Π.Δ και να το αποστείλουμε στο ΣτΕ. Δεν είναι θέμα όμως που θα το καρπωθεί ή ο υπουργός ή η κυβέρνηση. Ας μη κρίνουν κάποιοι εξ ιδίων τα αλλότρια, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μία περιοχή με απόλυτη προστασία. Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημά μας στο ΣτΕ, ότι δε γίνεται αυτή η περιοχή να μένει χωρίς καθεστώς προστασίας και στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
Στο επίπεδο των παρατηρήσεων και αλλαγών ο υπουργός τόνισε πως δεν διαπιστώθηκαν την περίοδο της διαβούλευσης ισχυρές ενστάσεις και αντιθέσεις. «Παρόλα αυτά διορθώνουμε κάποιες ελλείψεις όπως στη θήρα, που μας βοήθησαν οι παρατηρήσεις στη διαβούλευση, στο πολεοδομικό καθεστώς περιοχών και στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ειδικά για τις τελευταίες θεωρούμε εύλογο και απαραίτητο να ισχύσουν οι ζώνες και κυρίως οι προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους του Φορέα
Στο εισαγωγικό του σκέλος ο κ. Φάμελλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του itv, αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στάθηκε στο ρόλο του Φορέα Διαχείρισης, προαναγγέλλοντας θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον για το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων.
«Με την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης ίσως να μην καταλήξουμε σε Π.Δ, αλλά σίγουρα θα έχουμε σχέδια διαχείρισης, που είναι τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που θα διαχειριστούν οι Φορείς. Δεν μας ενδιαφέρει ένα στείρο εργαλείο προστασίας, αλλά ένα αναπτυξιακό εργαλείο και αυτό το ρόλο μπορούν να τον παίξουν οι φορείς διαχείρισης».
Παραδέχθηκε επί του προκειμένου ότι ουσιαστικά η συζήτηση για το Π.Δ στη νέα φάση ξεκίνησε μετά την υπογραφή της χωροθέτησης των περιοχών Natura το 2017. «Το 2015 που αναλάβαμε υπήρχαν άλλες προτεραιότητες, όπως να σωθούν οι Φορείς Διαχείρισης και οι θέσεις εργασίας, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει να τους κλείσει».
Υδρογονάνθρακες και ενεργειακοί χάρτες
Στο περιθώριο της συνέντευξης με αντικείμενο το Π.Δ. ο κ. Φάμελλος έδωσε μία ενδιαφέρουσα απάντηση και για την πολιτική προσέγγιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο και ευρύτερα.
Έτσι, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της χώρας ώστε μέχρι το 2030 να έχει διπλασιάσει την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αλλαγής του ενεργειακού της προφίλ.
Στο θέμα των υδρογονανθράκων τόνισε πως η κυβέρνηση επέλεξε να μην τροποποιήσει διεθνείς συμβάσεις, γιατί με τον τρόπο αυτό διασφάλισε ότι δεν θα εκτεθεί η χώρα.
«Σήμερα όμως βρισκόμαστε στο ερευνητικό επίπεδο, χωρίς στοιχεία για ποσότητες και δυνατότητα εκμετάλλευσης. Εάν αυτά προκύψουν, θα είμαστε έτοιμοι διαθέτοντας τα εφόδια παρακολούθησης και ελέγχου ιδιαίτερα σε περιοχές προστασίας Natura. Το ενεργειακό προφίλ της χώρας αλλάζει και αποτελεί πολιτική απόφαση ότι το 2050 η Ελλάδα θα είναι κλιματικά ουδέτερη», κατέληξε.
Τέλος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών ο υπουργός αναφέρθηκε στην Εθνική Δασική Στρατηγική που απέκτησε η χώρα, αλλά και στην ανάρτηση ήδη του 55% των δασικών χαρτών, από τους οποίους το 41% έχει ήδη επικυρωθεί.