Οι έλεγχοι για τις μη προβλεπόμενες μετακινήσεις πολιτών σήμερα, Σάββατο, και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα και τα πρόστιμα διπλάσια, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Πλέον αλλάζει ξανά η καθημερινότητά μας για τρεις βδομάδες, είπε, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να συγκρατήσουμε αυτό το σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «λελογισμένη χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης» κι επισήμανε πως ειδικά τις βραδινές ώρες επιτρέπονται μόνον οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.
Όπως σημείωσε, καθ’ όλο το 24ωρο θα ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας, η οποία θα επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, κι αυτό για λόγους υγείας, εργασίας, μετάβασης σε σχολείο, μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, δημόσια Υπηρεσία ή Τράπεζα, για συνοδεία μαθητή, μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση διαζευγμένων γονέων για επικοινωνία με τα παιδιά τους, σωματική άσκηση και συνοδεία κατοικιδίου. «Όσοι μετακινηθούν, θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα» ανέφερε ο υφυπουργός.
Για τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων, υπογράμμισε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά, το ποσοστό των μονάδων και τάξεων που έκλεισαν είναι σταθερά κάτω από το 1%» επανέλαβε.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως για τις μετακινήσεις εργαζομένων, απαραίτητο είναι το σχετικό έντυπο από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Αν αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, ισχύει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου, που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr
Για τους νεοσύλλεκτους, εξήγησε πως μπορούν να καταταγούν έχοντας το φύλλο πορείας τους, συνοδευόμενοι και από τους δύο γονείς τους, οι οποίοι για την επιστροφή τους θα πρέπει να προμηθευτούν σχετική βεβαίωση από τα Κέντρα Κατάταξης των νεοσυλλέκτων.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν εμπίπτουν στην κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, άρα δεν επιτρέπονται πουθενά στη χώρα στο διάστημα των τριών αυτών εβδομάδων.
Σε άλλες αναφορές του, ο υφυπουργός προανήγγειλε εκτεταμένους ελέγχους με rapid tests σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όπως εξήγησε, θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές αυτές.
Σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, σημείωσε πως «το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Για τη σεισμόπληκτη Σάμο, τέλος, ανέφερε πως οι κάτοικοι εξαιρούνται από την υποχρέωση αποστολής SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης. Επιπλέον, λόγω των ειδικών συνθηκών, στο νησί θα λειτουργεί κανονικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, ωστόσο μόνο για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις επισκευές κατοικιών, επιχειρήσεων κι αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Τα μικρά παιδιά μολύνονται λιγότερο από τους μεγάλους
Μπορεί η επιδημία να παρουσιάζει μια επιθετική δυναμική τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, τα μικρά παιδιά τα αγγίζει όπως όλα δείχνουν πολύ λιγότερο από τους μεγάλους. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, η μετάδοση της Covid-19 μέσα στα σχολεία, είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Τα στοιχεία, όπως είπε, δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα. Ενώ, όπως έχει διαπιστωθεί τα άτομα κάτω των 18 ετών μολύνονται από τον κορωναϊό 5 φορές λιγότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας είπε ότι αγγίζουμε πλέον τις 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα. Ενώ, στην Αττική διαφαίνεται μια ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης την εβδομάδα που διανύουμε, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή εκτεταμένη επιβάρυνση παρατηρείται και σε άλλες, λιγότερο πυκνές, αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα.
Ωστόσο, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν παρατηρείτε μόνο στη χώρα μας καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν για πρώτη φορά 600.000 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 9.000 ανά ημέρα.
19 κρούσματα στα Γιάννενα
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε στο μεταξύ το απόγευμα της Παρασκευής 2.448 νέα κρούσματα sars-cov-2 στη χώρα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 52.254, εκ των οποίων το 54,4% άνδρες.
Τα 4.369 (8,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.192 (29,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 196 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Σαράντα πέντε (23%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 315 ασθενείς.
Τέλος, έχουμε 14 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 715* θανάτους συνολικά στη χώρα, 279 (39%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
*Η διαφορά στο άθροισμα προκύπτει από διόρθωση της χθεσινής αναφοράς κατόπιν ορθής επανάληψης δήλωσης θανάτου από το ΓΝ. Κoζάνης.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, 19 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας. Παράλληλα 683 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 493 στην Αττική, 100 στη Δράμα, 120 στη Λάρισα, 88 στην Πέλλα, 78 στις Σέρρες, 62 στην Ημαθία και 61 στην Καβάλα, περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Νέα έκκληση από τον Δήμαρχο
Με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πανδημία και οι διαστάσεις που έλαβε μας φέρει και πάλι αντιμέτωπους με μία δύσκολη πραγματικότητα. Με μία δύσκολη καθημερινότητα.
Τις επόμενες τρεις εβδομάδες πρέπει να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε ώστε μείνει όρθιο το σύστημα υγείας, να αντέξουν τα νοσοκομεία μας, να επιστρέψουμε υγιείς σε μια νέα κανονικότητα.
Η τήρηση των μέτρων αποτελεί την προϋπόθεση ώστε να βγούμε από την καραντίνα και να καταφέρουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με την ελπίδα της εξόδου από την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε όλοι.
Το επόμενο διάστημα δεν είναι εύκολο. Τα νέα μέτρα αφήνουν το αποτύπωμά τους και στην κοινωνία και στην οικονομία του τόπου μας.
Όμως προέχει η διασφάλιση της υγείας.
Τηρούμε τα μέτρα, μένουμε ασφαλείς.
Για να επιστρέψουμε τον Δεκέμβριο στην καθημερινότητά μας».