Ελέγχους σε όλη την αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων ξεκινά το υπουργείο Υγείας
Ελέγχους σε όλη την αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων ξεκινά το υπουργείο Υγείας, με στόχο να ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφηση που ανεβάζει τη φαρμακευτική δαπάνη, συνεπώς και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ δημιουργεί και ένα στρεβλό σύστημα στην αγορά.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δώσει εντολή ήδη στον ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει τους ελέγχους στο σύστημα συνταγογράφησης προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι γιατροί προχωρούν σε ανεξέλεγκτη έκδοση συνταγών χωρίς να μπορούν να τη δικαιολογήσουν.
Οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα ώστε να βρεθούν όσοι δεν τηρούν τους κανόνες για τις συνταγές φαρμάκων. Ήδη ενσωματώνονται στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ νέα πρωτόκολλα βάσει των οποίων οι γιατροί πρέπει να χορηγούν συγκεκριμένα σκευάσματα στους ασθενείς, ακολουθώντας κανόνες προτεραιότητας και επιλογής.
Ποινές για υπερσυνταγογράφηση
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια μάλιστα να περάσει το μήνυμά του στην αγορά φαρμάκου, αλλά και στον ιατρικό κόσμο είπε εμφατικά σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ: «Τελείωσε η εποχή της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης».
Υπό το πρίσμα αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η διασταύρωση των στοιχείων της συνταγογράφησης μέσω της ΗΔΙΚΑ όπου και εξετάζεται ποιος γιατρός ξεπερνά τον μέσο όρο των συνταγών ανά κατηγορία.
Όποιος βρεθεί να έχει χορηγήσει πολύ περισσότερα φάρμακα στους ασθενείς του σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του και μάλιστα της ίδιας εταιρείας, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον ΕΟΠΥΥ.
Η πρώτη κρούση όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr θα γίνεται τηλεφωνικά όπου θα υπάρχουν συστάσεις στον ιατρικό κόσμο.
Η δεύτερη φάση όμως θα περιλαμβάνει ποινές σε όσους γιατρούς παραβαίνουν συστηματικά τους κανόνες που έχουν τεθεί με τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εξετάζεται σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, οι γιατροί να αποκλείονται ακόμη και από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Πάντως θα υπάρχουν και περιπτώσεις που οι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν σκευάσματα νωρίτερα από ότι προβλέπεται από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εφόσον θα μπορούν να αιτιολογήσουν την απόφασή τους αυτήν στον ΕΟΠΥΥ.