Δύσκολη η κατάσταση στην πόλη των Ιωαννίνων και η ανησυχία έκδηλη καθώς έχουμε τριψήφιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Πολιτικής Προστασίας.
Η αύξηση είναι κατακόρυφη καθώς την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ήταν μόλις 35.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ εξέφρασε την ανησυχία του σε δηλώσεις, σημειώνοντας πως πέρα από τις συρροές στις δύο επιχειρήσεις της περιοχής καταγράφεται αύξηση και σε όλους τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται.
Απαραίτητη η τήρηση των μέτρων
Ο Δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ενώ απεύθυνε έκκληση σε όλους να είναι προσεκτικοί και να εμπιστευτούν την επιστήμη και τα όπλα της καλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν για να προστατευτούν και να προστατεύσουν όσους αγαπούν.
«Η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος. Απευθύνω ύστατη έκκληση σε όλους να είναι προσεκτικοί. Ειδικά οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης και των καφέ- μπαρ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν με συνέπεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία μας
Ο κ. Ελισάφ τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των εμβολιασμών ώστε να δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι το τείχος ανοσίας. «Αν αυτό δεν το πετύχουμε τότε θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο» υπογράμμισε, και συμπλήρωσε ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση μεγάλες διοργανώσεις –συνεδριακές και αθλητικές- γεγονός με πολλαπλό κόστος.
Τέλος, ανέφερε ότι ο Δήμος με τις υπηρεσίες του ήταν στη διάθεση συμπολιτών χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον ώστε να διευκολύνει τον εμβολιασμό τους κάτι που παραμένει σε ισχύ. «Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.
Τα κρούσματα
Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες, μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων την Τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί από το πρωί της ίδιας ημέρας. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.797 νέα κρούσματα, έπειτα από 66.464 τεστ που έγιναν. Παράλληλα ανακοινώθηκε ο θάνατος 8 ανθρώπων, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.754. Τέλος, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 168, ενώ έγιναν 48 εισαγωγές και δόθηκαν 40 εξιτήρια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥΗ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 168 (68.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.709 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 1.026 από τα 1.797 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, στο Ρέθυμνο εντοπίστηκαν 98 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 62. Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 2 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας και 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Aύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα
Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μια αύξηση 60% στα λύματα, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
«Η πανδημία είναι εδώ δυστυχώς», τόνισε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Σκιαγραφώντας την πορεία των κρουσμάτων, ο καθηγητής εξήγησε η αύξηση ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, κάτι που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.
Όπως είπε, η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών ήταν κάτι που οι ειδικοί ανέμεναν ως συνέπεια της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Ευρώπη, ωστόσο, η αύξηση καταγράφηκε αρκετά σύντομα στη χώρα μας.
«Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα», όπως είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι πρέπει να ανακοπεί αυτή η αύξηση δεδομένου ότι βρισκόμαστε μέσα στην τουριστική περίοδο.
Όπως τόνισε, ο μόνος τρόπος για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. «Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο, άνω των 18 ετών, να εμβολιαστεί. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 έχουμε ένα κενό», τόνισε. «Τα πράγματα δεν πάνε καλά», προειδοποίησε. «Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών», πρόσθεσε.
Παράλληλα, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου του τείχους ανοσίας στο χρονικό διάστημα που έχει τεθεί. «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%», είπε.
Αναφερόμενος στα σχολεία που ανοίγουν το Σεπτέμβριο, ο καθηγητής σημείωσε ότι «πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία».
«Αυτό πρέπει να το τονίσει κάποιος από τώρα γιατί η επίδραση της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση», συνέχισε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ