Ζητήματα περιβάλλοντος, τουρισμού και πρωτογενούς τομέα έθιξε κατά τη χθεσινή του ομιλία από τα Πράμαντα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στα Τζουμέρκα το απόγευμα της Παρασκευής, όπου επισκέφθηκε πρώτα το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησε ομιλία σε αίθουσα του Δήμου Τζουμέρκων. Σήμερα Σάββατο, στις 8.30 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Γέφυρα της Πλάκας για να εγκαινιάσει το έργο της αναστήλωσης της και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κοντινό χωριό Καταρράκτης. Αφότου αναχωρήσει από τον Καταρράκτη ο πρωθυπουργός την περιοδεία του στην Κέρκυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναγνώρισε πως η αναστήλωση αποτελεί έργο της προηγούμενης κυβέρνησης με σημαντική την συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τον πρωθυπουργό στη χθεσινή του επίσκεψη στα Τζουμέρκα πλαισίωσαν, όπως είχε γίνει γνωστό, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ το παρόντες ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κ. Τσουβάλας, οι βουλευτές Ιωαννίνων και Άρτας όπως και πολλά κομματικά στελέχη.
Στη συνάντηση που έγινε στα Πράμαντα, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε αρχικά την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή και στη συνέχεια τις τοποθετήσεις αρκετών κατοίκων και φορέων της περιοχής, όπως επίσης και του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ.
Ο κ. Καχριμάνης εκτός από το θέμα της γέφυρας Πλάκας, έθεσε και το θέμα της γέφυρας Κοράκου, αλλά κυρίως αναφέρθηκε στα θέματα υποδομών που μπορούν να αναδείξουν πανέμορφα τοπία στα Τζουμέρκα. Επίσης, έθεσε και το θέμα των ΑΠΕ με αφορμή το αιολικό πάρκο που συζητείται να γίνει στο Μέτσοβο.
Μετά τις τοποθετήσεις των φορέων, το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός, ο ποίος αρχικά τόνισε πως είναι πολύ χαρούμενος που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το δήμο Βορείων Τζουμέρκων.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να μελετηθεί και το θέμα της γέφυρας Κοράκου, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στα ζητήματα περιβάλλοντος, τουρισμού και πρωτογενούς τομέα.
Για τον τουρισμό σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να αγωνιστούν για να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου και των ορεινών όγκων, ώστε να υπάρχει τουρισμός 365 μέρες το χρόνο, ενώ με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε στον «παρθένο τόπο» των Τζουμέρκων.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό πάντα με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έθεσε και το θέμα της προσβασιμότητας στα Τζουμέρκα σημειώνοντας πως από την Περιφέρεια θα προωθηθούν σημαντικά έργα, αλλά τα έργα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά.
Αφού πρώτα ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους δημάρχους της Ηπείρου να αξιοποιήσουν στο έπακρο, με μικρά αλλά σημαντικά έργα, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σχεδιάζοντας το μέλλον τους σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των αιολικών πάρκων δίνοντας τη δική του είδηση.
Όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της κατασκευής μεγάλων αιολικών πάρκων σε παρθένες περιοχές, όπως έχει η Ήπειρος και τόνισε πως η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
Είπε δε, πως ίσως θα είναι καλό μεγάλες ανεμογεννήτριες, να οδηγηθούν κατασκευαστικά σε περιοχές που δεν διαθέτουν τέτοια φυσική ομορφιά όπως εδώ.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όπως είπε διαθέτει πολλούς πόρους για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως μπορεί να είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην ορεινή κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις παράνομες ελληνοποιήσεις και σημειώνοντας με έμφαση πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στο θέμα αυτό με στόχο την άριστη ποιότητα προϊόντων στην καλύτερη τιμή που αξίζει.