Κεραυνός εν αιθρία ήταν η δήλωση του Γεν. Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπ. Περιβάλλοντος Μαν. Γραφάκου από τα Γιάννενα, πως το υπουργείο θα προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των ΔΕΥΑ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις.
Παρά ταύτα ο κ. Γραφάκος δεν προσδιόρισε πόσες από τις 118 ΔΕΥΑ που λειτουργούν σήμερα θα παύσουν να υφίστανται ενώ αρνήθηκε πως η ανακοίνωση αυτή είναι ξαφνική σημειώνοντας πως από το 2005 θα έπρεπε να έχουν προσαρμοστεί στα πρότυπα και τις Κοινοτικές Οδηγίες, πλην όμως 15 χρόνια μετά, αυτό δεν έχει γίνει για τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, βασικός λόγος όπως ανέφερε, είναι η κοινή πλέον διαπίστωση, και σε εθνικό και σε κοινοτικό επίπεδο, ότι πολλές ΔΕΥΑ δεν έχουν την διαχειριστική επάρκεια και ικανότητα και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να υλοποιήσουν μελέτες, έργα, συντηρήσεις και να ελέγχουν τη λειτουργία των μονάδων.
«Θα ταρακουνήσουμε το σύστημα γιατί είναι το πρώτο που επισήμαναν οι κοινοτικοί εκπρόσωποι στις συζητήσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο. Πιθανά να μην αφορά τις ΔΕΥΑ της Ηπείρου, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να «σπάσουμε αυγά». Όσες ΔΕΥΑ παραμείνουν σε λειτουργία θα έχουν τη διαχειριστική επάρκεια, για να υλοποιούν τις μελέτες και να αναλάβουν τη λειτουργία των μονάδων. Έρχεται τα επόμενα χρόνια, το μεγαλύτερο πρόστιμο στη χώρα από την Ε.Ε για τη διαχείριση των λυμάτων και αυτό δε γίνεται να το αφήσουμε έτσι», ανέφερε ο κ. Γραφάκος, που λίγο μετά στις δηλώσεις του έκανε επίκληση στην κοινή λογική.
«Η πρόθεση αυτή βασίζεται στην κοινή λογική. Δε θα συνεχίσουμε ένα μοντέλο που δε μας οδηγεί πουθενά. Θέλουμε να ενισχύσουμε ένα σύστημα υλοποίησης και παρακολούθησης έργων. Δε γίνεται το σύνολο της χώρας να προσβάλλεται επειδή κάποιοι δεν κάνουν τίποτε», πρόσθεσε.
Προκρίνεται η επιλογή μοντέλου ΣΔΙΤ
Από την άλλη πλευρά η προοπτική αυτή φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο εκτέλεσης των έργων αποχέτευσης, αφού στη νέα προγραμματική περίοδο βασική προϋπόθεση της ανάδειξης αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου θα είναι η ανάληψη μέρους της ευθύνης λειτουργίας και συντήρησης από τον ανάδοχο, σε ένα μοντέλο ΣΔΙΤ, αντίστοιχο με αυτό στη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Θα βάλουμε τέρμα στην ανάδειξη αναδόχων με τεράστια έκπτωση, στην κακή εκτέλεση των έργων και στον πλημμελή έλεγχό τους. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να είναι ταμπού και αυτό στην Ήπειρο το έχετε αποδείξει ότι δεν ισχύει, με τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Αττική ή στην Κέρκυρα, όπου οι δύο πρώην περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει τεράστια πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων», πρόσθεσε ο κ. Γραφάκος.
Αιχμηρή η τοποθέτηση του περιφερειάρχη
Στην κακή λειτουργία πολλών ΔΕΥΑ αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης μιλώντας πριν τον κ. Γραφάκο.
«Υπάρχουν δήμοι που δε διαθέτουν ΔΕΥΑ, που λειτουργούν πολύ καλύτερα στη διαχείριση των λυμάτων από άλλους που διαθέτουν», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει, ότι θα πρέπει το συντομότερο να τελειώσει η εκκρεμότητα της ΔΕΥΑΙ με το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.
Επίσης στάθηκε στην απόλυτη ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα με τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις ακόμη όμως και με τα κτήρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες στην πόλη των Ιωαννίνων, που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης.
Στην ανάγκη να προχωρήσει τέλος η μελέτη για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στη ΔΕ Παμβώτιδας και γενικότερα στο παραλίμνιο μέτωπο του λεκανοπεδίου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευαγ. Πήχας.