Αναμένεται επιστροφή στα μαθήματα της πρακτικής άσκησης από τα μέσα Μαΐου
Αρκετά είναι τα κρούσματα κορωναϊού που έχουν εντοπιστεί σε φοιτητές της πόλης με τους 38 συνολικά θετικούς φορείς να βρίσκονται σε καραντίνα.
Από τους νοσούντες φοιτητές οι 16 μένουν στις Φοιτητικές Εστίες και οι άλλοι 22 μέσα στην πόλη με την ιχνηλάτηση να βρίσκεται απέναντι σε μερικά εμπόδια ενώ οι φοιτητές φαίνεται πως είχαν διοργανώσει συναθροίσεις το τελευταίο διάστημα σε κλειστούς χώρους, ακόμη και εντός της πανεπιστημιούπολης.
Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, η διασπορά του ιού μεταξύ των φοιτητών αφορά πλέον το σύνολο της πόλης και όχι μόνο τις Εστίες, απευθύνοντας έκκληση προς τον ΕΟΔΥ και την περιφέρεια Ηπείρου να ενεργήσουν ώστε να διενεργούνται πιο συχνά rapid test στην πανεπιστημιούπολη.
«Υπάρχει μία σειρά θεμάτων που μας απασχολούν, όπως είναι η διαδικασία της σίτισης για τους φοιτητές που είναι σε απομόνωση στις Εστίες και δε μπορούν να προσέλθουν στη Λέσχη. Βέβαια εκείνο που προέκυψε εκτός από το ότι οφείλουν όλοι να αποφεύγουν να βρίσκονται σε συναθροίσεις πολλών ατόμων, να απαντούν με ειλικρίνεια στη διαδικασία της ιχνηλάτησης για τις στενές επαφές τους. Γνωρίζουμε μέσα από τις μαρτυρίες των φοιτητών και την ιχνηλάτηση, ότι έγιναν αρκετά πάρτι ακόμη και σε κλειστούς χώρους και αυτό είναι κάτι που προφανώς θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά εν όψει της επιστροφής στη διά ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων», ανέφερε αρχικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου.
Σταδιακή επιστροφή από τις 15 Μαΐου
Στο μεταξύ, μιλώντας το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας στο ITV, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε γνωστό, πως από τις 15 Μαΐου και έπειτα θα επιτραπούν και πάλι τα μαθήματα της πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και όχι μόνο για τους επί πτυχίω ή τους τελειόφοιτους, ενώ αναμένεται ανακοίνωση και για τις εργαστηριακές ασκήσεις σε συγκεκριμένες σχολές.
Ο κ. Αλμπάνης εξέφρασε την θετική άποψη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την συγκεκριμένη προοπτική, υπενθυμίζοντας και την απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, όπως και της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να επιστρέψει η φυσιολογική λειτουργία των ιδρυμάτων με φυσική παρουσία στα μαθήματα.
«Παράλληλα όμως, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τον κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, τη διενέργεια με μεγάλη συχνότητα rapid test και όχι self test στους φοιτητές και την κάλυψη του κόστους που απαιτείται για την αγορά αναλώσιμων, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, απολυμαντικά κ.λπ από το υπουργείο», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με τη δυνατότητα που θα δοθεί σε κάθε πανεπιστήμιο, να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργήσει τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου, όπως ανέφερε η κα Κεραμέως, ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως εκείνο που προέχει, είναι να ολοκληρωθεί κανονικά το εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εξετάσεις.
«Η τάση βέβαια είναι, να προτείνουμε τις εξετάσεις με φυσική παρουσία, γιατί εξ αποστάσεως δεν είναι μία ασφαλής και αξιοκρατική διαδικασία και προκύπτουν αρκετά προβλήματα σε αυτήν», ανέφερε.