Την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self-tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων δήλωσαν την Τρίτη οι φαρμακοποιοί της Αττικής
Την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self-tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων δήλωσαν την Τρίτη οι φαρμακοποιοί της Αττικής, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη, ενώ αντίστοιχα μπορεί να αλλάξουν τη στάση τους και άλλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι, που κρατούσαν στάση αναμονής. Ενδεικτικά σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Δημήτρης Μήτρικας σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, χωρίς όμως να εκφράσει θέση υπέρ ή κατά της πρωτοβουλίας.
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων και αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self-tests.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος, τα ερωτήματα είναι σοβαρά για παράδειγμα, όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τεστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Επίσης, έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι το κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;
«Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας» σημειώνει ο κ. Λουράντος και συμπληρώνει. «Στην προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών με φθηνά επιχειρήματα δήθεν περί αιτημάτων αμοιβής προσπαθώντας να πετύχει έναν κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους, απαντάμε με τις πράξεις μας».
Και φέρνει ως παράδειγμα την συμμετοχή των φαρμακοποιών χρόνια τώρα στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς καμία υποχρέωση, καλύπτοντας τα κενά της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της χώρας με μόνη αμοιβή το χαμόγελο και τις ευχαριστίες των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Μόνο τη φετινή περίοδο, όπως λέει, τα φαρμακεία της χώρας πραγματοποίησαν περί τα 4 εκ. εμβολιασμούς με ότι κινδύνους συνεπαγόταν αυτό για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.