Στην Άρτα βρέθηκαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Παρασκευή με τον πρύτανη Τριαν. Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις κ.κ Πασχόπουλο και Νικολόπουλο αντίστοιχα, να συζητούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Αναστ. Τσίνα και επιτελικά στελέχη του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου επιμέρους ζητήματα της απορρόφησης.
Υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τις πρυτανικές αρχές αποτελεί η ενίσχυση του επιπέδου των τμημάτων που εντάχθηκαν από το ΤΕΙ Ηπείρου, μέσω βελτίωσης των προγραμμάτων σπουδών κάποιων τουλάχιστον από τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ.
Όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, πρόθεση και απόφαση της Συγκλήτου είναι να ενισχύσει άμεσα τα τμήματα του Πανεπιστημίου στην Άρτα και την Πρέβεζα, αλλά η διαδικασία αυτή περνά απαραίτητα από τη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, που θα βοηθήσει στην εγγραφή φοιτητών υψηλού επιπέδου.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ελκυστικό ίδρυμα για τους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όμως μας προβληματίζουν οι χαμηλές βάσεις σε τμήματα. Το φαινόμενο αυτό χρειάζεται ανάλυση για να βελτιώσουμε το επίπεδο σπουδών των τμημάτων αυτών, για να τα κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικά», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Προβληματισμός για την πτώση των βάσεων
Στην περαιτέρω βελτίωση των προγράμματα σπουδών όλων των τμημάτων στάθηκαν από την πλευρά τους οι αντιπρυτάνεις κ.κ Πασχόπουλος και Νικολόπουλος.
«Γενικότερα, οι βάσεις έχουν πέσει, όμως θα πρέπει να μας προβληματίσει το γιατί έχουν πέσει τόσο πολύ σε κάποια τμήματα. Οι φοιτητές που θέλουμε να έρθουν στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να μας επιλέγουν για το ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών», ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος, για να προσθέσει πως παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της κάλυψης των κενών θέσεων μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει καταξιωθεί διαχρονικά ως ένα από τα καλύτερα ιδρύματα της χώρας και αυτό αποδεικνύεται και από τις διεθνείς αξιολογήσεις και κατατάξεις. Το δικό μας μήνυμα μέσα από τη στρατηγική ανάπτυξης είναι ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα ίδρυμα, ένα Πανεπιστήμιο και έχει μία στρατηγική είτε αυτό αναφέρεται στα τμήματα των Ιωαννίνων είτε της Άρτας είτε της Πρέβεζας», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.
Σε επιμέρους ζητήματα, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών στην Άρτα, με εμβληματική παρέμβαση το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων στην Άρτα, με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ.
Στην ανάγκη να βελτιωθεί η εικόνα και το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων στάθηκε και ο Ανασ. Τσίνας, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης του πρώην ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πρόθεση παράλληλης λειτουργίας του Αγροδιατροφικού Πάρκου
Αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία της Άρτας και όχι μόνο, τη λειτουργία δηλαδή του Αγροδιατροφικού Πάρκου, οι πρυτανικές αρχές τόνισαν, ότι η προγραμματική με τον δήμο Αρταίων, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την πρόθεση λειτουργίας του Πάρκου, παράλληλα με τα Ερευνητικά Κέντρα του Πανεπιστημίου, αλλά και με μεγάλο «αγκάθι», τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία.
Ελλείψεις διοικητικών
Ο κ. Αλμπάνης στάθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο υπολείπεται κατά 200 περίπου θέσεις διοικητικών του αριθμού που θα έπρεπε να απασχολεί σήμερα με βάση το οργανόγραμμά του, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το διοικητικό προσωπικό στην Άρτα, ανέφερε, ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα και έχουν ανατεθεί καθήκοντα που υποστηρίζουν τις επιμέρους διευθύνσεις διοικητικού του Πανεπιστημίου, με έδρα τα Γιάννενα.