Οι τηλεφωνικές απάτες του τελευταίους μήνες βρίσκονται σε έξαρση, γι΄ αυτό και η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει και προειδοποιεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην αναφέρουν προσωπικά τους στοιχεία ή κωδικούς για χρηματικές συναλλαγές.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται συνήθως αργά το βράδυ. Με την πρόφαση έκτακτης νοσηλείας συγγενικού προσώπου, τροχαίου ατυχήματος και άλλων, οι επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός.
Καλέστε την Αστυνομία
Η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Αθηνά Βαγγέλη αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που ακολουθούν ώστε να αποσπούν χρηματικά ποσά από πολίτες. Αυτή τη φορά σημειώθηκε κρούσμα απόπειρας τηλεφωνικής απάτης στην Ηγουμενίτσα με την παρακάτω μεθοδολογία: «Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς» ανέφερε η κα. Βαγγέλη καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Παριστάνουν δικηγόρους, αστυνομικούς και ό,τι άλλο φανταστούν
Η εκπρόσωπος τύπου αναφέρθηκε και στις άλλες περιπτώσεις όπου οι επιτήδειοι παριστάνουν είτε τους δικηγόρους είτε αστυνομικούς, που προτείνουν για να μην πάει το παιδί ή ο συγγενής του θύματος στο δικαστήριο και κατά συνέπεια στη φυλακή, να καταβάλλουν χρηματικό ποσό για τη διευκόλυνση της υπόθεσης ή για την επιτάχυνσή της. Το ποσό που ζητούν μεταβάλλεται ανάλογα με την ανταπόκριση του συνομιλητή. Για να ενισχύσουν την αληθοφάνεια, έχει τύχει να καλέσουν παράλληλα από άλλο τηλέφωνο και να προσποιηθούν το παιδί του θύματος που εκλιπαρεί για βοήθεια και κλείνει το τηλέφωνο. Αν το σχέδιό του είναι επιτυχημένο και γίνει συμφωνία για χρήματα, σχεδόν αμέσως θα χτυπήσει κάποιος την πόρτα ως μεσάζων για να πάει τα χρήματα στον δικηγόρο ή αστυνομικό. Αλλιώς θα δοθεί ραντεβού κοντά στο σπίτι του θύματος.
Όποιος δεχτεί παρόμοια κλήση, θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του.
Αν αφορά το παιδί ή άλλο συγγενικό πρόσωπο, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να καλέσει στο τηλέφωνο το άτομο για το οποίο πρόκειται για να διαπιστώσει αν είναι τηλεφωνική απάτη. «Σε καμία περίπτωση να μην δοθούν χρήματα εάν πρώτα δεν ενημερωθεί η αστυνομία» καταλήγουν οι σχετικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ