Η Περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων κρέατος και τυροκομίας
Κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας COVID-19, η υλοποίηση του έργου MeDinno δείχνει τον δρόμο προς έναν αγροδιατροφικό τομέα με σεβασμό στην παράδοση και επένδυση στην καινοτομία. Το έργο στηρίζει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στους τομείς εκτροφής μηρυκαστικών και αγροδιατροφής και ιδιαίτερα τη μετακινούμενη κτηνοτροφία της Ηπείρου.
Η εκτατική και η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνδέονται άμεσα με την αυτάρκεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και παράγουν υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον. Ωστόσο, στις σύγχρονες διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες οι πιέσεις για την παραδοσιακή αυτή πρακτική γίνονται όλο εντονότερες.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Το έργο συντονίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία για την υλοποίησή του συνεργάζεται με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, την Ένωση Επαρχιών Απουλίας, τη Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια, και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο χώρες συνδυαστικά παράγουν το 53% του συνολικού αιγοπρόβειου κρέατος και το 28% του συνολικού κατσικίσιου γάλακτος στην ΕΕ.
Αξιοποιώντας τη γνώση και τη τεχνογνωσία της Ιταλίας, που διαθέτει 19 τυριά ΠΓΕ, το έργο στηρίζει παραγωγούς και επιχειρηματίες σε όλη την αλυσίδα αξίας. Συνεχίζει έτσι την προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου για την ανακήρυξη τυροκομικών προϊόντων της σε Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως το Κασκαβάλι Πίνδου και το Τσαλαφούτι Τζουμέρκων.
Συγκεκριμένα με μία σειρά δράσεων το έργο:
-Χαρτογραφεί τις αγορές για την ανάδειξη των καταναλωτικών προφίλ στους τομείς των τυροκομικών και προϊόντων αιγοπρόβειου κρέατος και συμβάλλει στη διείσδυσή τους στη διεθνή αγορά
-Εκπαιδεύει και στηρίζει παραγωγούς σε ζητήματα παραγωγής τυριού και προϊόντων κρέατος με υψηλή προστιθέμενη αξία που απαντούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών
-Ενισχύει τη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών στο πεδίο της ανάπτυξης και προώθησης αναγνωρίσιμης ταυτότητας των προϊόντων
-Διοργανώνει εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με παραδοσιακά προϊόντα και βασικές πρώτες ύλες το πρόβειο κρέας και τα τυριά από αιγοπρόβειο γάλα με καλεσμένους, επιχειρηματίες, φορείς και δημοσιογράφους του αγροδιατροφικού και του τουριστικού τομέα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου με το έργο αναδεικνύει και αξιοποιεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ηπειρώτικων προϊόντων κρέατος και τυροκομίας καθώς αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο σε αγορές όπου αναζητούν σύγχρονα αγροδιατροφικά προϊόντα ολοκληρωμένα ως προς τη γεύση, την ποιότητα, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.