Στο σημαντικό έργο που αφορά την ψηφιοποίηση ανάπτυξη και διάθεση ολοκληρωμένων ψηφιακών συλλογών πολύτιμων διοικητικών, ιστορικών και πολιτιστικών αρχείων των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) στην Ελλάδα, αναφέρθηκε κατά την σύντομη επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους των ΓΑΚ Ιωαννίνων από την διευθύντρια Μάρθα Παπαδοπούλου και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σημαντικό πρότζεκτ.
Ο Υπουργός στη σύντομη δήλωσή του είπε ότι αυτή την περίοδο ψηφιοποιείται το σύνολο των αρχείων του κράτους ώστε να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες. Η ψηφιοποίηση χρηματοδοτείται με το ποσό των 30 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα ΓΑΚ Ιωαννίνων θα γίνει ψηφιοποίηση 1,5 εκατομμύριο εγγράφων και άλλου αρχειακού υλικού. Στόχος του έργου είναι να διασφαλίσει τη διατήρηση και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού των ΓΑΚ, να προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό σε όλους τους πολίτες.
Η κα Μάρθα Παπαδοπούλου μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Itv. Όπως είπε με το έργο αυτό επιδιώκεται εκτός από την ψηφιοποίηση, η ανάπτυξη και διάθεση του πρωτογενούς υλικού που φυλάσσεται σε όλες υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους. «Ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο έργο καθώς προβλέπει την δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, που θα εξασφαλίζει τη διαχείριση, τη διατήρηση, τη διάθεση και την ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα ΓΑΚ όλης της χώρας», ανέφερε.
Αντικείμενο του έργου που είναι σε εξέλιξη και που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025, είναι η ψηφιοποίηση, ανάπτυξη και διάθεση ολοκληρωμένων ψηφιακών συλλογών πολύτιμων διοικητικών, ιστορικών και πολιτιστικών αρχείων των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) στην Ελλάδα.
Το έργο περιλαμβάνει:
• Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού που περιλαμβάνει διάφορα μεγέθη σελίδων και απαιτεί τεκμηρίωση, μεταδεδομένα, ταξινόμηση, και αρχειοθέτηση του ψηφιοποιημένου υλικού.
• Ανασχεδιασμό και απλούστευση των διαδικασιών των ΓΑΚ με μοντελοποίηση και σχεδιασμό ενός Επιχειρησιακού Μοντέλου που αφορά τις διαδικασίες προς απλούστευση.
• Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που διαχειρίζεται, διατηρεί, διαθέτει, και αναδεικνύει τα αρχεία των ΓΑΚ με ανάπτυξη εφαρμογής για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς υποστήριξη της απλούστευσης των διαδικασιών.
• Δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών πληροφόρησης, αναζήτησης και ανάκτησης αρχείων, καθώς και υποβολής αιτημάτων διάθεσης αρχείων.
• Προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και λογισμικού.
• Επιπλέον υπηρεσίες, όπως μελέτη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, μελέτη ασφάλειας, μελέτη διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα, μελέτη βιωσιμότητας και εκπαίδευση του προσωπικού των ΓΑΚ.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ