Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη την σταδιακή άρση των μέτρων.
Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη την σταδιακή άρση των μέτρων που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρους μήνες υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης.
Αν και τα μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει πριν τις αρχές Μαΐου με ημερομηνία «ορόσημο» την 4η Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή». Στα αρχικά σχέδια, το άνοιγμα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είχε τοποθετηθεί μετά τις 11 Μαΐου αλλά ίσως κάποια καταστήματα να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα, με ταυτόχρονη άρση ορισμένων περιορισμών στην κυκλοφορία.
Μικρά μαγαζιά ρουχισμού και υποδημάτων, κουρεία και κομμωτήρια αναμένεται να είναι ανάμεσα στις πρώτες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, με αυστηρά όρια για τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και υποχρεωτικά μέτρα προφύλαξης για τους υπαλλήλους, που μάλλον θα υποχρεωθούν να φορούν μάσκες και γάντια καθ’ όλη την διάρκεια της βάρδιάς τους. Στα «σαλόνια αισθητικής» η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού για κάποιο διάστημα.
Μεγάλα εμπορικά κέντρα τύπου Mall αποκλείεται να ανοίξουν σε πρώτη φάση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους χώρους των καφετεριών και των εστιατορίων που ίσως αρχίσουν να λειτουργούν τον Ιούνιο. Και σε αυτό το σενάριο όμως, το σέρβις θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα (λιγότερα) τραπέζια.
Παραλίες και πάρκα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά για αρχή, καθώς θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν οι αποστάσεις ασφαλείας σε τόσο μεγάλους υπαίθριους χώρους. Άλλωστε η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία δεν θα αφορά όλους σε πρώτο στάδιο, αλλά μόνο εκείνους που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι, στατιστικά έστω, πιο ασφαλείς απέναντι στο ενδεχόμενο επιμόλυνσης.
Το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων θεωρείται απολύτως απαραίτητο για να αρχίσει σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας, την ώρα που περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, με πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους να έχουν μπει στο «πάγο». Πολλοί από αυτούς αναμένεται να επιστρέψουν από τον Μάιο στις δουλειές τους αλλά οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα παραμείνουν σπίτι.
Η άρση των περιορισμών για ορισμένους πολίτες θα αφορά αρχικά στις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι στην ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια, που θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο. Και πάλι όχι για όλους. Ενδεικτικό είναι πως στα μέσα της εβδομάδας, ο Σωτήρης Τσιόδρας απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου: «Θα είναι οι τελευταίες. Κάποιοι λένε πως θα είναι και στο τέλος του χρόνου. Θα δούμε. Δεν θέλω να πω πότε […] Μπορεί να δούμε μια τεράστια μείωση της ιικής μετάδοσης το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο. Θα υπάρχει το νότιο ημισφαίριο και θα χρειάζεται άλλου είδους προσοχή. Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε. Αυτή την στιγμή δεν έιναι η ώρα για αυτό».