Στη σύσκεψη προήδρευσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς
Πάνω σε δεδομένα που έχουν φέρει αποτελέσματα τις προηγούμενες χρονιές θα «πατήσει» ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών που αποδείχθηκε πολλές φορές ως ο καταλυτικός παράγοντας για την άμεση αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων για ανθρώπους και περιουσίες.
Αυτό ήταν και το σημείο που βρέθηκε στο κάδρο των συζητήσεων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου το πρωί της Παρασκευής και φυσικά, την εκ νέου στόχευση των φορέων για τη νέα αντιπυρική περίοδο.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ παρέστησαν ακόμη ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ρουμελιώτης, ο Γεν. Επιθεωρητής Βορ. Ελλάδος κ. Φαλάρας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων, Χριστόφορος Μπόκας και το σύνολο των διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Ήπειρο. Παρόντες ακόμη και εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο σε μία σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες με τον κ. Τουρνά να παρουσιάζει το φετινό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, όπως όμως και την προοπτική για ενίσχυση των υποδομών και μέσων, από το καλοκαίρι όμως του 2025 μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.
Το βασικό πρόβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η έλλειψη προσωπικού με το αρχηγείο και την πολιτική ηγεσία να έχουνθέσει σε εφαρμογή το Στρατηγικό Σχέδιο ενίσχυσης του προσωπικού ώστε από 13.500 που ήταν πριν δύο χρόνια και 14.400 πέρυσι, να φτάσει φέτος τους 15.100 και μελλοντικά τους 17.000 πυροσβέστες. Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα προσληφθούν επιπλέον 650 δασοκομάντος που θα προστεθούν στους 500 που ανέλαβαν υπηρεσία από πέρυσι.
Μεγαλύτερη δύναμη από αέρος
Ο σχεδιασμός για τη μίσθωση και ανάπτυξη εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην αντιπυρική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη με διαγωνιστική διαδικασία με τον κ. Τουρνά να λέει, ότι το βασικό πλεονέκτημα της φετινής αντιπυρικής, θα είναι η αύξηση του αριθμού των εναέριων μέσων επιτήρησης και άμεσης πρώτης προσβολής με αμφίβια υδροπλάνα που θα αυξηθούν από 12 σε 20. Περισσότερα επίσης θα είναι τα ελικόπτερα πυρόσβεσης και μεταφοράς προσωπικού καθώς από οκτώ θα φτάσουν τα 14.
Η μεγάλη αλλαγή όμως θα έρθει από το καλοκαίρι του 2025 με την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την απόκτηση τριών ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων για το Πυροσβεστικό Σώμα, 25 αμφίβιων ελικοπτέρων με την παραλαβή τους να ξεκινά το 2025 και επτά αεροσκαφών Καναντέρ τύπου CL-515 εκ των οποίων τα δύο με χρηματοδότηση από την Ε.Ε και τα υπόλοιπα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.