Η Ελλάδα δεύτερη στη λίστα των χωρών με τα λιγότερα σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα
Σοβαρή έλλειψη σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα οδικά δίκτυα των περισσοτέρων μελών της ΕΕ διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα, 10 χώρες δεν διαθέτουν ούτε έναν φορτιστή για κάθε 100 χιλιόμετρα βασικών δρόμων. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.
Σε αυτές τις 10 χώρες- πλην της Ουγγαρίας- το μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι κάτω του 3%. Επίσης, 18 κράτη της ΕΕ έχουν λιγότερα από πέντε σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα δρόμου και σε μόλις τέσσερα υπάρχουν πάνω από 10 τέτοια σημεία για κάθε 100 χιλιόμετρα δρόμων.
Σύμφωνα με την ACEA, η Ελλάδα είναι δεύτερη στην πεντάδα της ΕΕ με τα λιγότερα σημεία φόρτισης ανά 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου (0,2), πίσω από τη Λιθουανία. Ακολουθούν, Πολωνία, Λετονία και Ρουμανία.
Στον αντίποδα, η Ολλανδία (47,5), το Λουξεμβούργο (34,5) και η Γερμανία (19,4) είναι οι τρεις πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά τους περισσότερους φορτιστές για κάθε 100 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.
Η ACEA στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο η Κομισιόν- στο πλαίσιο του πακέτου για το κλίμα- πρότεινε έως το 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νέα αυτοκίνητα να είναι 55% λιγότερες από τα επίπεδα του 2021. Ο αντίστοιχος στόχος που είχε τεθεί πριν από τρία χρόνια ήταν 37,5%.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να φέρουν εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει η ACEA.
«Οι καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να αλλάξουν οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων εάν δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης και ανεφοδιασμού κατά μήκος των δρόμων όπου οδηγούν», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema.
«Για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας πρέπει να διανύσουν 200 χιλιόμετρα ή περισσότερα για να βρουν φορτιστή, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο», συμπλήρωσε.
Θα πρέπει να γίνει τεράστια πρόοδος στην ανάπτυξη υποδομών σε όλη την ΕΕ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επεσήμανε. Η πρόοδος που έχει γίνει σε λίγες χώρες της δυτικής Ευρώπης είναι ενθαρρυντική, αλλά αυτό «δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από τη φρικτή κατάσταση του δικτύου φόρτισης σε άλλες χώρες της ΕΕ», υπογράμμισε ακόμη.