Παίρνουν θέση κατά ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παιδεία ζητούν με ανακοινώσεις τους η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους τόσο για το νέο σώμα φύλαξης στα Πανεπιστήμια όσο και για τη θέσπιση βάσης εισαγωγής.
«Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών κι εργαζομένων και στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητική μέριμνας.
Για την πρόσληψη όμως 1000 φρουρών στα Πανεπιστήμια βρίσκει.
Στο ίδιο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεράνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα. Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν! Και επειδή γνωρίζουν ότι η όλο και βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων προκαλούν αντιδράσεις και αγώνες, θέλουν να προλάβουν!
Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, με τα Πανεπιστήμια στο λουκέτο, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλειστά και της πρωτοβάθμιας να ανοιγοκλείνουν με σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με τους φοιτητές, τους μαθητές και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα που το υπουργείο Παιδείας προσπερνά, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο, προχωρά σε αντιδραστικές αλλαγές.
Ορθώνει ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή των παιδιών της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στα Πανεπιστήμια, περιορίζοντας τις επιλογές τους στις σχολές προτίμησης ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα παράγει την ποιότητα και την ποσότητα πτυχιούχων πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων που έχει ανάγκη η καπιταλιστική ανάπτυξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, με τις αλλαγές στο χρόνο φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών που σχεδιάζει, καταδικάζει πολλούς φοιτητές που αναγκάζονται να εργαστούν, για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες της ζωής τους, να μην μπορούν να πάρουν τελικά το πτυχίο τους.
Κλείνει την πόρτα των Πανεπιστημίων στους μαθητές και ανοίγει την πόρτα στην Αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς».