Τροχοπέδη για τον τουρισμό στην Πρέβεζα αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων, με την περιοχή να έχει μπει στο πια στο «πορτοκαλί» του υγειονομικού χάρτη, ενώ από την αρχή της πανδημίας μετρούσε ελάχιστες μολύνσεις.
Το θετικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στρ. Ιωάννου, είναι πως τα κρούσματα καταγράφονται σε νέα και ανεμβολίαστα άτομα, ενώ πολλά από τα νέα κρούσματα που καταγράφονται προέρχονται από τις ιχνηλατήσεις, κάτι που σημαίνει περιορισμένη διασπορά στην κοινότητα.
Παρά ταύτα, το πλήγμα στον τουρισμό είναι ήδη ορατό, και όπως είπε μιλώντας χθες στο ITV ο κ. Ιωάννου, το γεγονός πως η Πρέβεζα αποτυπώνεται πλέον με «πορτοκαλί» στον επιδημιολογικό χάρτη αποτρέπει πολλούς επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή, επιλέγοντας κάποια άλλη, όπου το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι τόσο επιβαρυμένο.
Ακόμη περισσότερο όμως αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους φορείς είναι, ότι εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων πανελλαδικά αλλά και τοπικά, η Ελλάδα έχει μπει στην «κόκκινη» λίστα πολλών χωρών, που ζητούν από όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα και τις διακοπές τους, να μπουν σε 10ήμερη καραντίνα εάν είναι ανεμβολίαστοι.
«Την περασμένη Κυριακή, έφυγε ο μισός πληθυσμός των επισκεπτών από τη Ρουμανία, από τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της Πρέβεζας, γιατί η Ρουμανία βάζει 10ήμερη καραντίνα όσους πολίτες της δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, ότι σχεδόν οι μισοί από όσους προγραμμάτιζαν να κάνουν τις διακοπές τους στην Πρέβεζα, δε θα έρθουν. Παρόμοιες αποφάσεις ισχύουν από τη Μεγ. Βρετανία, το Ισραήλ, τη Φινλανδία και περιμένουμε να ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο και η Γερμανία. Επομένως, ας αφήσουν κάποιοι το παραμυθάκι, ότι δε θα μας κλείσουν γιατί δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στον κρατικό κορβανά, επομένως δε θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Δε θα μας κλείσει καμία κυβέρνηση, αλλά θα μόνοι μας θα βάλουμε φρένο στην επισκεψιμότητα, εάν συνεχίσουμε να μην είμαστε προσεκτικοί και να μην τηρούμε τα μέτρα», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, απευθύνοντας έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό.
Μεγάλη η επισκεψιμότητα
Από την άλλη πλευρά, το φετινό καλοκαίρι, αλλά κυρίως ο Αύγουστος θυμίζει την αντίστοιχη περίοδο του 2019 στην επισκεψιμότητα, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου όχι μόνο για την Πρέβεζα και τα ηπειρωτικά παράλια, αλλά και για τους ορεινούς προορισμούς.
«Στα παράλια αυτή την περίοδο οι πληρότητες φτάνουν το 90%, και αν δε συμβεί κάτι απρόοπτο με την πανδημία, θα ξεπεράσουμε τις πληρότητες του 2019. Όμως πολύ καλά πηγαίνουν και οι ορεινοί προορισμοί της Ηπείρου, όπου έχουμε πληρότητες 40-50% για μία περίοδο που δεν είναι υψηλής ζήτησης για αυτές τις περιοχές», ανέφερε.
Έκκληση και από τον δήμαρχο
Στο μεταξύ, έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων αποτροπής της διασποράς του ιού, αλλά και για ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού απευθύνει ο δήμαρχος Πρέβεζας προς τους πολίτες της περιοχής, με αφορμή τη δύσκολη, όπως διαγράφεται πορεία που καταγράφεται με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο ITV, ο κ. Γεωργάκος τόνισε, ότι τα κρούσματα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε νέους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δε νοσούν σοβαρά, ωστόσο δεν είναι εμβολιασμένοι και ο κίνδυνος να μεταδώσουν και να διασπείρουν τον ιό είναι ορατός.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις ημερήσιες καταγραφές του ΕΟΔΥ για την περιοχή, όπως όμως και στους αριθμούς των θετικών τεστ στις δειγματοληψίες που γίνονται καθημερινά από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στην Πρέβεζα.
«Γίνονται περισσότερα από 350 rapid καθημερινά στην Πρέβεζα και εντοπίζονται αρκετά θετικά δείγματα, που τίθενται αμέσως σε καραντίνα και ελέγχονται οι επαφές τους. Το στοίχημα για όλους είναι να περιορίσουμε τη διασπορά και να μην ξεφύγει η κατάσταση. Ο εμβολιασμός στην Πρέβεζα είναι σε καλό ποσοστό, όμως θα πρέπει να ανέβει κι άλλο και κυρίως να προσέλθουν οι νεότερες ηλικίες, τα παιδιά και οι έφηβοι. Αν εφαρμόσουμε τα πρωτόκολλα που είναι ιδιαίτερα αυστηρά σε ξενοδοχεία και καταλύματα, πιστεύω, ότι θα περάσουμε από αυτή τη δύσκολη φάση», ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.