Διαφορετικά κριτήρια επιλεξιμότητας για το «Εξοικονομώ» ζητούν οι μηχανικοί
Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των αιτήσεων για ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» είναι η ταχύτητα, με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να ανοίγει και να κλείνει σε χρόνο ρεκόρ και τα παράπονα από μηχανικούς και πολίτες να είναι αρκετά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, σε πολλά τεχνικά γραφεία δημιουργήθηκαν ομάδες έργου με πρόσβαση ταυτόχρονα στο σύστημα, από διαφορετικές πηγές, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένας αριθμός εγκεκριμένων αιτήσεων σε ελάχιστα τεχνικά γραφεία που «έτρεξαν» με αυτό τον τρόπο, ενώ περισσότερες είναι οι περιπτώσεις εκείνων, που δεν κατάφεραν καν να υποβάλλουν την αίτηση στον προβλεπόμενο χρόνο, που έμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Κων. Χατζηδάκη και με την Γεν. Γραμματέα Ενέργειας και Ανάπτυξης του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κα Σδούκου, που παρείχαν τη διαβεβαίωση, ότι αφενός το νέο πρόγραμμα για την Ήπειρο θα ανοίξει το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αφετέρου, η διαδικασία θα γίνει με κριτήρια επιλεξιμότητας διαφορετικά και όχι με βάση την ταχύτητα όσων προλάβουν να υποβάλλουν αιτήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινούνται και οι προτάσεις του ΤΕΕ σε επίπεδο χώρας, που αναμένεται να εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα, για τις οποίες όμως έχει ήδη γίνει μία πρώτη συζήτηση στις διοικούσες επιτροπές των περιφερειακών τμημάτων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης.
«Οι μηχανικοί, τόνισε έγιναν για μία ακόμη φορά ο «κυματοθραύστης» των δικαιολογημένων αντιδράσεων και διαμαρτυριών από πολίτες που μπορεί παρότι πληρούν τα κριτήρια να απέτυχαν για δεύτερη φορά να γίνουν δικαιούχοι του προγράμματος.
«Στο νέο κύκλο που αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2020 η διαδικασία δε μπορεί να στηρίζεται στην ταχύτητα υποβολής των αιτήσεων. Οφείλει το υπουργείο να επεξεργαστεί ένα σχέδιο βαθμολόγησης των προτάσεων, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι το εισόδημα, η παλαιότητα του προτεινόμενου κτηρίου, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση που επιτυγχάνεται με την υλοποίηση της πρότασης», ανέφερε ο κ. Λυκοτραφίτης.
Θέμα έχει δημιουργηθεί ωστόσο με τους επιλαχόντες της νέας φάσης, αλλά και της προηγούμενης, που με κάποιον τρόπο θα πρέπει να εξεταστεί εάν μπορούν ή όχι να ωφεληθούν με μία ενδεχόμενη νέα διαδικασία βαθμολόγησης κριτηρίων.