Μια σημαντική ημέρα, μια ημέρα που υπενθυμίζει σε όλους και σε όλες ότι χρειάζεται δράση και συνεχής ενημέρωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η 25η Νοεμβρίου υπενθυμίζει σε όλους ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με έμφυλο χαρακτήρα και απαιτείται δράση και σχεδιασμός συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την εξάλειψη του φαινομένου.
Η πανδημία δυστυχώς επιδείνωσε τον φαινόμενο, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, ενδοοικογενειακής βίας και οι γυναικοκτονίες συνεχώς αυξάνονται, επιβάλλοντας την ανάγκη αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπισή τους.
Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Πέτρος Σκαπινάκης αναδεικνύει ακριβώς αυτές τις πτυχές και στέκεται στην σημασία που έχει η γυναίκα που δέχεται κακοποιητική συμπεριφορά να «σπάσει» τα «δεσμά» και να κατορθώσει να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον. Οι υπηρεσίες υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν το θύμα να ζήσει με ασφάλεια και χωρίς φόβο.
«Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στην κουλτούρα, στην εθνικότητα, στη γλώσσα. Οι κακοποιημένες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, εφόσον η απειλή της ίδιας της ζωής τους μέσα από τον φόβο και την χειραγώγηση τις κάνει σχεδόν αδύναμες να μιλήσουν και να κυνηγήσουν την δικαίωσή τους ακόμη και στις χώρες που τις στηρίζουν με νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης να παραμένουν στο σκοτάδι. Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των πολλών γεγονότων με δολοφονίες γυναικών, η ελληνική κοινωνία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και καλώς το έχει πράξει. Οι γυναίκες που δέχονται κακοποιητική συμπεριφορά πρέπει να αντιδράσουν και υπάρχουν φορείς που μπορούν να βοηθήσουν».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ