Συνολικά 16.417 παιδιά με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Αυτό ανακοίνωσε η UNICEF, κάνοντας λόγο για άμεση ανταπόκριση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στη διασφάλιση πρόσβασης σε δημόσια σχολεία παιδιών από την Ουκρανία.
Τα παιδιά πρόσφυγες στα σχολεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα της περσινής σχολικής χρονιάς. «Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι 12.285 από αυτά (ποσοστό 75%) φοιτούσαν τον προηγούμενο μήνα σε σχολεία, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει δυναμική άμεσης και επιτυχούς ένταξης παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα», λέει το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF). «Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ήταν εξαιρετικά θετική για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα.
Λόγω των στοχευμένων προσπαθειών του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πάνω από 16.000 παιδιά πρόσφυγες έχουν εγγραφεί σε ελληνικά δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα.
Δεδομένων των συνεχιζόμενων περιορισμών που θέτει η πανδημία, αυτό αντιπροσωπεύει ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα. Πράγματι, είναι ένας αριθμός – ρεκόρ και μια απόδειξη του πόσο ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ κρατικών, διεθνών και τοπικών φορέων επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για τα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα», δήλωσε ο Λουτσιάνο Καλεστίνι, διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα.
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και με την έναρξη του προγράμματος «Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση» από τον Σεπτέμβριο του 2021, που υλοποιείται πανελλαδικά σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης και Ασύλου και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες διερμηνείας στα σχολεία, μαθήματα ενίσχυσης των ελληνικών εκτός σχολικού ωραρίου, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων και υποστήριξη των γονέων μέσω μεταφρασμένου υλικού.
Επιπλέον, τα υπουργεία Παιδείας, Μετανάστευσης και Ασύλου και η UNICEF στηρίζουν την άμεση και ομαλή ένταξη των παιδιών από την Ουκρανία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω άμεσης παροχής υπηρεσιών διερμηνείας στα σχολεία, μετάφρασης εκπαιδευτικού υλικού και παροχής ενισχυτικών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε 41 κέντρα μελέτης και δημιουργικής απασχόλησης της UNICEF ανά την Ελλάδα.