- Στο επίκεντρο η πρόσβαση στα «επικίνδυνα» σημεία
Στην καταγραφή των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο στην Ήπειρο και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την άμεση αντιμετώπισή τους, κατέληξαν τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων. Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση της πρόσβασης σε ευαίσθητα σημεία, όπως τα άλση και τα δασύλλια.
Όπως τονίστηκε από όλους όσοι τοποθετήθηκαν στο Συντονιστικό, η αντιπυρική περίοδος του 2018 για την Ήπειρο χαρακτηρίζεται – κατά γενική ομολογία – επιτυχημένη. Όμως, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής το περσινό καλοκαίρι, οφείλουν να κινητοποιήσουν ακόμη περισσότερο τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να είναι έτοιμοι και αποτελεσματικοί για τυχόν περιστατικά που μπορεί να σημειωθούν.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε σε ευαίσθητα σημεία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων – όπως είναι τα δασύλλια της περιοχής, αλλά και οικισμοί όπως το Νεοχωρόπουλο – για τα οποία όπως είπε πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός δασικών δρόμων) και για την αντιμετώπιση άλλων τυχόν προβλημάτων.
«Έχουν συνετιστεί οι περισσότεροι. Με την οργανωμένη προσπάθεια που έγινε, κάποιοι που βάζανε φωτιές εξαφανίστηκαν. Στο παρελθόν ήρθαμε αντιμέτωποι με απίστευτες καταστάσεις: Ενώ σβήναμε μπροστά πυρκαγιές, στην πλάτη μας άναβαν άλλες. Μάλιστα, είχαμε και δικαστικές αποφάσεις για περιστατικά της Βόρειας Ελλάδας, που είχαν φτάσει και σε εμάς. Από εδώ, πιστεύω, ξεκίνησε το ξήλωμα. Θεωρώ ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να τα λύσουμε τέτοια θέματα».
Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε επίσης πώς έχει καταθέσει αίτημα στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ο. Γεροβασίλη για την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο και την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε η δεύτερη να συνδράμει τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε τυχόν ελλείψεις σε ελαστικά ή άλλα υλικά, που καταγράφονται κατά περιόδους. Πρόκειται για μια διαδικασία στήριξης των φορέων, που ήδη έχουμε προχωρήσει με το Υπουργείο Υγείας, συμπλήρωσε.
Ακόμη, ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να προμηθευτεί drone για την λήψη φωτογραφιών και τη θερμική καταγραφή σημείων, ώστε να διευκολύνεται η αποτύπωση τυχόν προβλημάτων σε δασικές πυρκαγιές. «Πρόθεσή μας είναι να προμηθευτούμε αυτόν τον εξοπλισμό και με τη μορφή χρησιδανείου να το διαθέσουμε στις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες», υπογράμμισε.
Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος αναγνώρισε πως μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας της προεκλογικής περίοδου στην υλοποίηση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, όμως όπως είπε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου καθώς ήδη από τις 2 Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Μάλιστα, ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να εξεταστεί ο σχεδιασμός εκκένωσης οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και άλλες απαραίτητες ασκήσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών, με τη συνδρομή πλέον και των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.
«Είναι σημαντικό με τον απολογισμό της περυσινής περιόδου και την καταγραφή των προβλημάτων, να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Γιατί στις πλάτες μας έχει «φορτωθεί» και μια εμπειρία, η οποία έστω και τηλεοπτική για τους περισσότερους, όπως αυτή στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, ήταν σημαντική. Να παραδειγματιστούμε από πολλά λάθη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις δασικές πυρκαγιές έχει πάντα η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε έναν άλλο, διαφορετικό ρόλο, όμως είμαστε δίπλα στην Πυροσβεστική να προσφέρει τα μέγιστα».
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εκπροσωπήθηκαν – μεταξύ άλλων – οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η 8η Μεραρχία, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δήμοι (Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζίτσας), το Τμήμα Ηπείρου/ ΤΕΕ, το ΕΚΑΒ, το Τμήμα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ, η Εγνατία Οδός Α.Ε., η Νέα Οδός Α.Ε., η ΔΕΗ, η ΚΟΗ, οι Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.