Εκτενής συζήτηση έγινε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Η συζήτηση μπορεί να μην έβγαλε ειδήσεις, δεδομένου του ότι οι τοπικές κοινωνίες ενημερώνονται σε δεύτερη φάση για τις αποφάσεις που παίρνονται κεντρικά, όμως κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους χωρίς άσκοπες εξάρσεις. Οι παρατάξεις δηλαδή είχαν μεν διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, όμως κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη για συντονισμό ενεργειών που θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διατήρηση της ομαλότητας στον κοινωνικό ιστό, αφετέρου την καλύτερη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη που υποστήριξε αρχικά ότι μέχρι σήμερα τα μέτρα και οι πολιτικές δεν έχουν αποδώσει και απαιτείται ένα νέο πλαίσιο για την καλύτερη οργάνωση και της φιλοξενίας αλλά και των επαναπροωθήσεων. Αναφορικά με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, οι περιφέρειες όπως είπε δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες, αλλά ζητούν την ίση κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, την έγκαιρη ενημέρωσή τους όπως και να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων, ανάφερε και τα εξής:
«Η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος μακάρι να ήταν τόσο απλή υπόθεση, ώστε η κάθε Περιφέρεια να αναλάμβανε από μόνη της να δώσει λύσεις.
Είναι εθνικό, είναι ευρωπαϊκό και οι διαστάσεις του φαίνεται να τείνουν να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες. Ό, τι ισχύει σήμερα, αύριο είναι πιθανό να ανατραπεί εξαιτίας των νέων δεδομένων που προκύπτουν από τις αυξανόμενες ροές από την Τουρκία.
Τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως τώρα είναι γεγονός πως δεν αποδίδουν και αυτό οφείλεται και σε εσωτερικούς παράγοντες- όπως είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες ασύλου- όσο και σε εξωτερικούς, όπως είναι η Τουρκική πολιτική.
Μπροστά μας έχουμε τώρα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και αποφάσεις για καλύτερη οργάνωση των κέντρων και αύξηση των αποτρεπτικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά μας αναλύθηκαν σε συνάντηση που είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Τίποτε λιγότερο, τίποτεπερισσότερο.
Ακούγονται διάφορες προτάσεις. Πρέπει εξ αρχής να υπογραμμίσω πως οι Περιφέρειες δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Παρά ταύτα στην αρχή της κρίσης συνεργαστήκαμε με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία και χρηματοδοτήσαμε εργασίες διαμόρφωσης του Κέντρου στον Κατσικά. Έκτοτε δεν υπήρχε καμία ενημέρωση, ούτε για το πόσοι θα έλθουν, ούτε για που θα εγκατασταθούν.
Η Περιφέρεια δεν διαθέτει ούτε χώρους, ούτε διαμερίσματα για μίσθωση. Όσες φορές κληθήκαμε να εκφράσουμε απόψεις επικεντρωθήκαμε σε ορισμένα σημεία:
– Να υπάρχει ισοκατανομή σε όλο τον Ελλαδικό χώρο προσφύγων και μεταναστών.
– Να ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες
– Να τεθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ
Υπάρχει ένα ερώτημα, για το πόσοι μπορεί να φιλοξενηθούν στην Ήπειρο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό, για τον απλούστατο λόγο, γιατί κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι θα είναι ακόμη αυτοί που θα έλθουν στη χώρα μας. Πρόσφατα (28 Οκτωβρίου) ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ηπειρώτης στην καταγωγή ας μην τον ξεχνάμε, Λευτέρης Οικονόμου, είχε δηλώσει στα Γιάννενα ότι δεν πρόκειται να έλθουν άλλοι πρόσφυγες. Αυτό ίσχυε με τα ως τότε δεδομένα. Τις επόμενες ημέρες όμως, όταν άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα παράλια τα δεδομένα άλλαξαν. Είχε ειπωθεί για αναλογία 1% σε σχέση με το μόνιμο πληθυσμό. Και αυτό όμως το όριο ξεπεράστηκε.
Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναζητά χώρους για φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Με τους ξενοδόχους έρχεται σε απευθείας συζητήσεις. Για παλιά εργοστάσια κλπ επίσης με τους ιδιοκτήτες τους. Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ήπειρο δεν προβλέπεται η δημιουργία κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων. Αλλά δεν αποκλείεται και αυτό να γίνει στο μέλλον.
Εκείνο για το οποίο εμείς έχουμε δεσμευτεί στην Κυβέρνηση, είναι να συμβάλλουμε ούτως ώστε η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών να γίνει με τους λιγότερους δυνατόν κοινωνικούς κραδασμούς.
Αφουγκραζόμαστε τις απόψεις, τις διαφωνίες των κατοίκων. Είναι εύλογη και η επισήμανση πως οι εγκαταστάσεις προσφύγων σε πολυκατοικίες να γίνεται με προσοχή και έρευνα ώστε να μη διασαλευθεί η κοινωνική συνοχή.
Δεν συμφωνούμε επίσης και με εκείνους που τάσσονται με τη λογική των ανοικτών συνόρων και του κλεισίματος των κέντρων που θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα και στους ίδιους, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους.
Η καταγραφή, η κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο και από διαπιστευμένες υπηρεσίες και σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να εμπλακούν ούτε οι δήμοι, ούτε οι περιφέρειες.
Η Ήπειρος έχει δείξει και στο παρελθόν μαθήματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στην τωρινή κρίση πρέπει όμως να καταστήσουμε σαφές και ήδη το έχουμε κάνει ότι:
– Πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και η Ήπειρος να παραμείνει ως περιοχή φιλοξενίας προσφύγων.
– Θα ισχύουν για όλους τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, με απόλυτη ισοκατανομή στις Περιφέρειες και χωρίς εξαιρέσεις.
– Οι ανήλικοι πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και βεβαίως να παρακολουθούν μαθήματα
– Οι ΜΚΟ να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο οι Δήμοι».
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης το Σώμα, ότι με βάση πληροφορίες που διακινούνταν επικοινώνησε με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εξήγησε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το στρατόπεδο του ΚΕΝ στην Άρτα για φιλοξενία προσφύγων καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης δεν ενδείκνυται και εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων για το οποίο υπήρχαν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο λόγο. Μετά την επικοινωνία αυτή ενημερώθηκε πως δεν θα χρησιμοποιηθούν οι δύο αυτοί χώροι και θα αναζητηθούν άλλοι.
Η αντιπολίτευση
Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από σχετικές προτάσεις των παρατάξεων Ορίζοντες Ηπείρου και Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και του ανεξάρτητου περιφερειακού συμβούλου Σ. Βλέτσα.
Ο Σπ. Ριζόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στην περιφερειακή αρχή με την επισήμανση ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην Ήπειρο, πρόσθεσε ότι η παράταξη δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν από τους δύο φορείς να διαχειριστεί το θέμα και κατέθεσε προτάσεις.
Μεταξύ αυτών η σύνταξη προγραμματισμού για τη μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας ανά Περιφέρεια, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού με κονδύλια για το προσφυγικό, η αξιοποίηση της εθνοφυλακής για τη φύλαξη των δομών φιλοξενίας και η ανάληψη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από μεγάλες επιχειρήσεις της Ηπείρου.
Δεδομένη είναι η αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με τον Γ. Πρέντζα να τονίζει πως πολιτικές καταστολής θα πρέπει να βρουν το σύνολο της κοινωνίας απέναντι.
Το ξεκαθάρισμα του ρόλου και των αρμοδιοτήτων, τη συνεργασία των φορέων της αυτοδιοίκησης και τη συγκρότηση επιτροπής σε τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης πρότεινε ο Σ. Βλέτσας.
Για την παράταξη του Γ. Ζάψα ο Άρης Σπέγγος τάχθηκε εναντίον κατασταλτικών πολιτικών ή διαδικασιών που αποκλείουν τους πρόσφυγες από την υγειονομική περίθαλψη και τη μόρφωση, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
Για την παράταξη «Ήπειρος Όλον» ο Παύλος Φραγκούλης πρότεινε την φύλαξη των συνόρων από τη Frontex, την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και την αναλογική κατανομή εντός και εκτός Ελλάδας.
Ν. Ζήκος και Κ. Νουτσόπουλος τήρησαν παρόμοια στάση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ την εκτίμηση ότι κλειστά κέντρα και καταυλισμοί που λειτουργούν με όρους σύγχρονων φυλακών, θα αποτελέσουν ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν, εξέφρασε ο Κ. Αναγνώστου.
Αιτία διαμάχης ο ΦΟΔΣΑ
Σε ένα από τα πρώτα θέματα ημερήσιας διάταξης για την τριμηνιαία έγκριση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, Γ. Ζάψας και Κ. Κωτσαντής έθεσαν το ζήτημα της σύμβασης της Περιφέρειας για την απόδοση των υποχρεώσεων σε μηνιαία βάση από τους δήμους στη Μονάδα ΑΣΑ, που φτάνει τις 400.000 ευρώ περίπου.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέκριναν την περιφερειακή αρχή ότι λειτουργεί ως «εισπράκτορας» για λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας, με τον Αλ. Καχριμάνη να απαντά πως υπάρχουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες που δεν δίνουν τη δυνατότητα σε καμία πλευρά να εμπλακεί ή να επιλέξει εάν θα έχει καλές ή κακές σχέσεις με άλλη πλευρά.
«Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Η ημιμάθεια είναι κακός σύμβουλος, αλλά είναι χειρότερη από το ψέμα. Με βάση τη μελέτη και όχι με σκοπιμότητα φτάσαμε στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, όμως κάποιοι δήμαρχοι νόμιζαν για καιρό ότι θα μπορούν να στέλνουν τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ. Κάποιοι ξεχνούν ότι εάν η Περιφέρεια δεν είχε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δεν θα είχαμε κλείσει τους ΧΑΔΑ και θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρόστιμα άνω των 25 εκ.» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε τον προβληματισμό για την υλοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την λειτουργία των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ και συνακόλουθα με τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης, οι οποίοι πάντως ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.