Στις 2 και 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στα πλαίσια μιας προσπάθειας της Περιφέρειας Ηπείρου για την ανάδειξη και πιστοποίηση των μονοπατιών και την περαιτέρω ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. Η διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Στη συνάντηση τονίστηκε από συμμετέχοντες ομιλητές ο καθοριστικός ρόλος της ευρωπαϊκής πιστοποίησης των μονοπατιών, που δύναται να συνδράμει σημαντικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας, στην ανάπτυξη του τόπου, στην αναβάθμιση του πεζοπορικού και εν γένει του εναλλακτικού τουρισμού της Ηπείρου.
Ακόμη, ως συμπέρασμα προέκυψε πως ο πεζοπορικός τουρισμός, στο πλαίσιο του εναλλακτικού τουρισμού, αντιμετωπίζεται πλέον ως η νέα «ατμομηχανή» της τουριστικής βιομηχανίας, με εκατομμύρια ευρωπαίων και όχι μόνο φυσιολατρών, να αποτελούν εν δυνάμει επισκέπτες της Ηπείρου. Από την άλλη πλευρά, στη διάρκεια της Συνάντησης επισημάνθηκαν θεσμικές και τεχνικές αδυναμίες και ελλείψεις κυρίως ως προς το διοικητικό και οργανωτικό πλαίσιο της χώρας, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο.
Η Ήπειρος είχε την τύχη να φιλοξενήσει την Πανελλήνια Συνάντηση, σε μία περιοχή, όπου υπάρχει το ένα από τα τέσσερα πιστοποιημένα ελληνικά μονοπάτια. Το Ursa Trail μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας του με την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση αποτελεί πλέον έναν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του προγράμματος Epirus Trail, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δίκτυο πιστοποιημένων μονοπατιών και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες.
Ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Πεζοπορικής Ομοσπονδίας Μπόρις Μίσιτς αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή σημειώνοντας με νόημα, πως η πιστοποίηση δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά μία δυναμική διαδικασία, που κάθε τρία χρόνια επαναλαμβάνεται και επικαιροποιείται.
Ο δήμαρχος Μετσόβου Κων. Τζαφέας αναφέρθηκε στην τεράστια τουριστική ώθηση που έδωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πιστοποίηση του μονοπατιού Ursa Trail στην περιοχή, προσθέτοντας, ότι αποτελεί χρέος των φορέων της αυτοδιοίκησης και γενικότερα των τοπικών κοινωνιών, η υποστήριξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος για το Epirus Trail από τη Διεύθυνση Τουρισμού Ηλ. Γκαρτζονίκας επέμεινε, στο ότι κατά τη διάρκεια της Συνάντησης αναδείχθηκε η μοναδικότητα της Ηπείρου και η δυνατότητα που έχει ως περιφέρεια, να προσελκύσει τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, με «όχημα» τον εναλλακτικό τουρισμό.
Τέλος, η Όλγα Καραγιάννη συντονίστρια του project Andros Roots, που μετρά μία συνεχόμενη πιστοποιημένη διαδρομή μήκους 100 χιλιομέτρων στάθηκε στην ανάγκη της αντιμετώπισης των νομοθετικών και θεσμικών ελλειμμάτων στην Ελλάδα.
«Η διοίκηση και οι φορείς οφείλουν να έρθουν πιο κοντά σε αυτό το μοντέλο που χρειάζεται βελτιώσεις. Έχουν γίνει πολλά πράγματα, η εικόνα σήμερα είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν, όμως υπάρχει μία τεράστια δυναμική και ευκαιρία παράλληλα να απογειωθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα όλες τις εποχές του χρόνου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Καλλιόπη Παπαδάκη, συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ομιλία της, λίγο πριν το κλείσιμο της συνάντησης στη δημιουργία του εθνικού μητρώου μονοπατιών.
Την Κόνιτσα εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αριστείδης Λαζογιάννης, ενώ την ανάδειξη της περιοχής μέσω της αναλυτικής παρουσίασης των μονοπατιών πεζοπορίας Κερασιάς Τύμφης (Λάπατος) και της Τραπεζίτσας – Παλαιομονάστηρου, μονοπατιών ιδιαίτερης αξίας και μοναδικού φυσικού κάλλους, έκανε ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Κόνιτσας.