Η αφαίρεση των «Γαλάζιων Σημαιών» από τρεις παραλίες της Ηπείρου έμελλε να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω καλοκαιριού. Η Περιφέρεια Ηπείρου τοποθετείται πάνω στο ζήτημα απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην ανακοίνωση του Σπ. Ριζόπουλου, που επέρριπτε ευθύνες τόσο στην ίδια την Περιφέρεια όσο και στον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Στράτο Ιωάννου.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζονται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου την ευθύνη για τις παραλίες έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι. Ακόμη κατηγορεί αυτούς που της επιρρίπτουν ευθύνες για εμπάθεια και διασπορά ψευδών.
«Μόνο αδαείς ή εμπαθείς- και πάντως υπόλογοι για διακίνηση ψευδών ισχυρισμών- μπορούν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια και την Περιφερειακή Αρχή για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά αρμοδιότητες των Δήμων. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1636Β/12-5-2017 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χρήση αιγιαλού και παραλίας έχει παραχωρηθεί στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού (Δήμοι), οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 3 έχουν δικαίωμα παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος σε ιδιώτες κλπ για την ανάπτυξη ομπρελών, ξαπλώστρων κλπ. Επίσης με το άρθρο 10 της ίδιας απόφασης καθορίζεται πως οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου. Σε περίπτωση λουτρικής εγκατάστασης, οι Δήμοι υποχρεούνται να τηρούν τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 7 του π.δ. 23/2000 (18Α’) για πρόσληψη ναυαγοσωστών, τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουόμενων, των εργαζομένων και όσων γενικά κινούνται στους χώρους αυτούς.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία προστασίας της Φύσης μόνο οι διαχειριστές των ακτών δηλαδή οι Δήμοι ή άλλοι φορείς που έχουν αναλάβει τη διαχείριση ακτών έναντι ανταλλάγματος από τους Δήμους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για Γαλάζια Σημαία και οι οποίοι έχουν την ευθύνη να τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές προκειμένου να διατηρήσουν το σύμβολο της Γαλάζιας Σημαίας καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Με βάση τα ανωτέρω σε ο, τι αφορά τις «Γαλάζιες Σημαίες» σε Μονολίθι, Πλατάνια και Τσούκες- για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα των υδάτων- αρμόδιος για τα διαδικαστικά ζητήματα που προέκυψαν είναι ο Δήμος Πρέβεζας, ο οποίος μπορεί να προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό (ναυαγοσώστες κ.ά.)», τονίζεται αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα.
«Η Περιφέρεια ήταν και παραμένει αρωγός των Δήμων, καθαρίζοντας παραλίες, τοποθετώντας ράμπες ΑμεΑ κ.ά., για να μην αναφερθούμε εκτενώς στα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα και τις προοπτικές του παραλιακού μετώπου. Όποιος ή όποιοι λοιπόν διακινούν ‘αρπαχτές’ αιτιάσεις ότι στην Ήπειρο ο τουρισμός «αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αρπαχτής», κατά τεκμήριο δεν εξυπηρετούν τα Ηπειρωτικά συμφέροντα. Κατά τα άλλα, τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία αύξησης των τουριστών στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια μιλούν από μόνα τους», αναφέρεται με νόημα στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.