- Αλ. Καχριμάνης: «Η Ήπειρος έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός»
Το πολύπτυχο έργο που έφερε εις πέρας η Περιφέρεια Ηπείρου κατά το 2018 ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό του περασμένου έτους.
Ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα έργα και τις ενέργειες που έχουν γίνει στις υποδομές, το περιβάλλον, την αγροτική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την επιχειρηματικότητα κ.ά. Ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον απολογισμό έργου της περιφερειακής αρχής.
«Η Ήπειρος στα οκτώ χρόνια του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός. Την πραγματικότητα αυτή, τόνισε, τη βιώνουν οι Ηπειρώτες στις πόλεις και στα χωριά. Είναι αυτοί που είδαν να αναβαθμίζεται το επίπεδο της καθημερινότητας και της ζωής τους».
Το έργο αυτό, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. «Το εξήραν Κοινοτικοί Επίτροποι, Υπουργοί, Πολιτικοί, αλλά και το αποδεικνύουν σημαντικές δράσεις που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, που τις αντέγραψαν άλλοι φορείς ή και υπηρεσίες, όπως το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το σύστημα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών, την επιτυχημένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων που απέτρεψε την επιβάρυνση με πρόστιμα των Ηπειρωτών, οι παρεμβάσεις Πολιτικής Προστασίας».
Ειδικότερα για το 2018, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως ήταν ένα από τους παραγωγικότερους χρόνους. «Ήταν έτος- επιστέγασμα του έργου που έχει προετοιμαστεί και συντελεστεί στα προηγούμενα χρόνια θητείας της νυν Περιφερειακή Αρχής. Είναι ένα έργο που έβαλε γερές βάσεις για σημαντικά έργα υποδομής και για την επόμενη Περιφερειακή περίοδο.
Σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας υπάρχουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε.
«Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας: Αναλαμβάνει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των παραγωγικών κλάδων, ενίσχυση της απασχόλησης, δεν διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Το έργο μας, μπορεί να επιμεριστεί σε τρεις γενικές κατηγορίες: στα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια με δικό της πρόγραμμα, στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προς όφελος των άλλων φορέων που είναι δικαιούχοι και στην ανάληψη πρωτοβουλιών γενικότερου ενδιαφέροντος.
Υποδομές
Ενδεικτικά στον τομέα των υποδομών: δόθηκε στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Τύρια- Σιστρούνι και δημοπρατήθηκε το επόμενο τμήμα, δημοπρατήθηκε ο δρόμος από Ελευθεροχώριπρος το Σούλι, ξεκίνησε η κατασκευή του δρόμου Ιόνια- Τζουμέρκα, αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τις οδούς Νιάρχου στα Ιωάννινα, είσοδο- παράκαμψη Ηγουμενίτσας, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την παράκαμψη της Νικόπολης και του δρόμου Καστανιά – Τετράκωμο που ενώνει τα Τζουμέρκα με την Κοιλάδα του Αχελώου.
«Προετοιμαζόμαστε για τη δημοπράτηση της σύνδεσης Ιόνιας Οδού από Καμπή προς γέφυρα Καλογήρου, με δεσμευμένους πόρους 35 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Περιβάλλον
Στον τομέα του Περιβάλλοντος συνεχίστηκαν και τελειώνουν στο τρέχον έτος τα μεγάλα έργα αποχέτευσης στα παράλια και στις περιοχές ειδικής περιβαλλοντικής αξίας του Αμβρακικού, ενώ η Περιφέρεια αναλαμβάνει και την κατασκευή των αντίστοιχων έργων Κόνιτσας και Καναλλακίου.
Τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα ΑΣΑ, κατασκευάζονται οι ΣΜΑ, προωθήθηκαν οι διαδικασίες για τις μονάδες κομποστοποίησης.
Εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για τη μεταφορά στραγγιδίων από το ΧΥΤΥ Ελληνικού, αλλά και για τη μεταφορά των υπολειμμάτων.
Τέλος, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση οι διαμορφώσεις των ρεμάτων Καρυδά Πρέβεζας και Τούση Πάργας.
Αγροτική ανάπτυξη
Στον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια συνέδραμε οικονομικά όλους ανεξάρτητα τους ΤΟΕΒ για την αποκατάσταση ζημιών στα αντλιοστάσια, αλλά και στην κάλυψη άλλων αναγκών τους, ώστε να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους.
«Υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης προς μονάδες και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Είναι η εκπλήρωση μιας υποχρέωσης που έχει το Κράτος, η Αυτοδιοίκηση προς τους ανθρώπους του μόχθου, προς εκείνους που αγωνίζονται στο χωράφι, στο στάβλο, στο θερμοκήπιο για να βγάλουν το ψωμί τους.
Εντάξαμε το αρδευτικό έργο Αμμότοπου της Άρτας με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε ο αναδασμός στη Χρυσοβίτσα, πετύχαμε να εγγράψουμε 1.000 άτομα στο πρόγραμμα των νέων γεωργών, που δημιουργεί προϋποθέσεις για αναγέννηση του πρωτογενή τομέα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός
Στον τομέα του Πολιτισμού, η συνδρομή οικονομική και τεχνική της Περιφέρειας ήταν καθοριστική ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση της γέφυρας – σύμβολο της Πλάκας. Δεκάδες άλλα διατηρητέα μνημεία συντηρούνται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Ενώ είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το οποίο δίνει αναπτυξιακή ώθηση και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.
«Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού» είπε ο κ. Καχριμάνης
Και τόνισε πως η Περιφέρεια Κινείται σε δύο άξονες: στη βελτίωση των υποδομών και στην προβολή της Ηπείρου ως ενιαίου προορισμού σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις.
«Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο: Η αύξηση των επισκεπτών στην Ήπειρο, κινείται σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Μας επικρίνουν τελευταία πως ξοδεύουμε πολλά για τον τουρισμό. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη συμμετοχή μας σε μεγάλες εκθέσεις ως ταξίδια- αναψυχής. Η προβολή του τουρισμού και των προϊόντων μας, είναι όμως κατ΄ εξοχή δράσεις εξωστρέφειας της οικονομίας», συμπλήρωσε.
Ως προς την αποστολή στην Σιγκαπούρη, σχέδιο το οποίο έχει συγκεντρώσει πολλά πυρά από την αντιπολίτευση και άλλους υποψηφίους, ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε πως «πρόκειται για αποστολή που οργανώνεται εδώ και μήνες μετά από αίτημα – πρόταση της Ελληνικής Πρεσβείας. Και δεν είναι εκδρομή, όπως επιχειρείται κακοπροαίρετα να εμφανιστεί: Είναι μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αφορά δεκάδες ηπειρωτικές επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους τους».
«Στον αθλητισμό συνδράμαμε την ολοκλήρωση έργων στα Κλειστά Γυμναστήρια σε Κωστακιούς – Καναλάκι, και ακολουθεί αυτό της Φιλιππιάδας. Συνδράμαμε για έργα στο ΠΕΑΚΙ, θέσαμε σε λειτουργία το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων, ενισχύσαμε το Ναυτικό Όμιλο και έτσι ανέλαβε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στηρίξαμε και προβάλλαμε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Επιχειρηματικότητα
Το έργο της Περιφέρειας στον τομέα της επιχειρηματικότητας εξήρε ο κ. Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως η ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ αρχικά 291 επενδυτικών σχεδίων για τον τουριστικό κλάδο άφησε ανέπαφα τα κονδύλια που είναι δεσμευμένα στο Ε.Π. Ήπειρος για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων άλλων κλάδων που δεν έχουν άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για υποβολή φακέλων.
Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ
«Η Περιφέρεια Ηπείρου, απέσπασε τα εύσημα για την πορεία του ΕΣΠΑ, από εκπροσώπους της Ε.Ε. και των συναρμόδιων Υπουργείων, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στα Ιωάννινα», δήλωσε ο κ. Καχριμάνης.
Για το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 73 προσκλήσεις ύψους 282.755.484 ευρώ που καλύπτουν το 83,9% του προγράμματος. Έχουν ενταχθεί 304 έργα που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς στο 67,8%, οι νομικές δεσμεύσεις έχουν καλύψει ήδη το 41,7% του προγράμματος και οι δαπάνες ανέρχονται στο 21,22%.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ήπειρο στην 4η θέση ανάμεσα στις 11 ομοειδείς περιφέρειες. Όμως θα πρέπει να επισημανθεί πως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ο ρυθμός απορρόφησης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Περιφέρεια, καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο, επιχειρήσεις κλπ. που έχουν εντάξει έργα στο πρόγραμμα.
ΑΕΠ και ανεργία
Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Καχριμάνης στάθηκε σε δύο ζητήματα, το ΑΕΠ και την ανεργία.
«Πρόκειται για δείκτες που διαμορφώνονται από την γενικότερη ασκούμενη πολιτική και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό από τις δράσεις της Περιφέρειας και εν γένει της Αυτοδιοίκησης. Αν όμως μας καταλογίζονται ευθύνες, ας μας αναγνωριστεί και η συμβολή μας στη μείωση της ανεργίας και της αύξησης του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 5 μονάδες (από 26,1% σε 21.1%), όταν η μείωση σε επίπεδο χώρας ήταν 2, 8% (από 20,8 σε 18%).
Όσον αφορά το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφέρεια που είναι για το 2016, στην Ήπειρο υπήρξε αύξηση 1,5%, όταν σε επίπεδο χώρας σημειώθηκε μείωση 0,02% και στη γειτονική Δυτική Μακεδονία, στην οποία λειτουργούν και οι τεράστιες μονάδες της ΔΕΗ, σημειώθηκε υποχώρηση 8,9%», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Η αντιπολίτευση
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, ο Κ. Μπασιούκας από την «Ήπειρο Ανατροπής» τόνισε πως αποτελεί πραγματικότητα για την περιφερειακή αρχή το ότι δεν έχει εκπονήσει ένα μακρόπνοο, συνολικό σχέδιο για την Ήπειρο.
Άσκησε κριτική για την υποβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και των επιτροπών, έκανε λόγο για απαξιωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις απέναντι στην αντιπολίτευση, που οδηγούν σε έλλειμμα δημοκρατίας και σε αυταρχικές συμπεριφορές.
Στα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που αφορούν στις περιφέρειες της χώρας στάθηκε από την πλευρά του ο Γ. Ζάψας χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματική την περιφερειακή αρχή.
Επέκρινε την πολιτική του κατακερματισμού έργων και ενόψει των εκλογών ζήτησε να μην λαμβάνονται αποφάσεις που θα δεσμεύσουν από σήμερα την επόμενη περιφερειακή αρχή.
Πολιτικά χαρακτηριστικά είχε η τοποθέτηση του Κ. Κωτσαντή για την «Λαϊκή Συσπείρωση» που συνέδεσε την πολιτική που εφαρμόζει η περιφερειακή αρχή με τις πολιτικές του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Αντίστοιχα ήταν και τα επίπεδα της κριτικής προς το έργο της περιφερειακής αρχή το οποίο επέκριναν οι Ν. Αναγνώστου και Ν. Ζήκος με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει υποβαθμισμένο και διεκπεραιωτικό το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ