Με γνώμονα την ευρύτερη διάδοση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και την παραγωγή νέων προϊόντων τυριού και κρέατος, η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου, στις 5 & 6 Νοεμβρίου 2019 στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
– Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 17.30 στο Συνεδριακό Κέντρο Φρόντζου Πολιτεία (Λόφος Αγίας Τριάδος) στα Ιωάννινα
– Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ώρα 17.30 στο Preveza City Comfort Hotel (Λεωφόρος Ειρήνης 61) στην Πρέβεζα
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση της στόχευσης και των δράσεων του έργου ενώ θα γίνουν και δύο Παράλληλες Ομάδες Εστίασης με θέμα τον καθορισμό των απαιτήσεων νέων τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος στην Ήπειρο.
Το αγορά τη κοινή ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση, αναφορικά με την εκτροφή μηρυκαστικών και τους σχετιζόμενους αγροδιατροφικούς τομείς. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».
Το έργο υλοποιείται στις Περιφέρειες της Ηπείρου και της Απουλίας (Ιταλία) και σκοπός του είναι αφενός η διάδοση των υφιστάμενων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος της περιοχής και αφετέρου η ανάδειξη και ανάπτυξη νέων προϊόντων τυροκομίας και τυποποιημένων προϊόντων κρέατος σύμφωνα με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις. Επίσης μέσα από μία διαδικασία μεταφοράς γνώσης και τυποποίησης ποιότητας στοχεύει στην ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών κτηνοτροφικών μονάδων, την αναβάθμιση των διαδικασιών τους και τη βελτίωση της εξωστρέφειας τους.
Το έργο συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».