«Καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας στην Ήπειρο αποτέλεσε η εκτίμηση της καθηγήτριας και υπεύθυνης του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελίας Ντζάνη. Η κα. Ντζάνη μιλώντας στο ITV υποστήριξε πως η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στα Ιωάννινα είναι παροδική και πως υπάρχει επιμερισμός του φορτίου της πανδημίας στην υπόλοιπη Ήπειρο.
Όπως είπε, διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά κρουσμάτων ενώ, μόνο τις τελευταίες 14 ημέρες, στην Ήπειρο καταγράφηκαν 780 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, παρότι φαίνεται πως τα Ιωάννινα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις όμορες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου.
«Τα νούμερα στα Γιάννενα φαίνονται όντως καθησυχαστικά και αυτό θα αποτυπωθεί και με τη νέα μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, που θα ανακοινωθεί σήμερα (σ.σ χθες) αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική διασπορά στην Ήπειρο. Επομένως, εμείς που βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, εκτιμούμε, ότι στο τέλος Αυγούστου με την επιστροφή των εκδρομέων και σταδιακά από τις αρχές Σεπτεμβρίου με την επιστροφή στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο, θα έχουμε μία νέα άνοδο», σημείωσε αρχικά η κα Ντζάνη.
Ο ρόλος των εμβολίων
Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει και μια θετική είδηση, διότι παρά τους μεγάλους αριθμούς των κρουσμάτων, δεν καταγράφεται ιδιαίτερη πίεση. «Αυτό όμως αποδεικνύει τη χρησιμότητα και τον ρόλο που έχουν παίξει τα εμβόλια. Δεν είναι όμως μία δεδομένη κατάσταση, γιατί ο ιός τροποποιεί συνεχώς τη συμπεριφορά του και απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση», πρόσθεσε η κα Ντζάνη.
Ζητούμενο ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων
Πλέον, το μεγάλο στοίχημα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι η αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, συμπεριλαμβάνοντας και τα παιδιά και τους εφήβους, όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και της ακαδημαϊκής περιόδου αντίστοιχα.
«Δεν περιμένουμε να φτάσουμε σύντομα σε ψηλά ποσοστά εμβολιασμού των εφήβων, αλλά είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε μία παρανόηση που υπάρχει από την αρχή για την περίφημη ανοσία της αγέλη, μέσω της φυσικής νόσησης, η οποία είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με αβέβαια έκβαση. Ξέρουμε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών και εφήβων δε νοσεί βαριά, όμως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και το ρίσκο μέσω της φυσικής νόσησης. Έτσι λοιπόν οι οικογένειες θα πρέπει να μιλήσουν με τους παιδιάτρους, που θα τους εξηγήσουν ότι το ισοζύγιο γέρνει σαφέστατα προς τη χορήγηση του εμβολίου παρά σε αυτό της φυσικής νόσησης».
Η προϋπόθεση για τη δια ζώσης λειτουργία
Λίγες εβδομάδες πριν, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Υγείας, ανακοίνωσε την πρόθεσή της από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να επιστρέψουν οι διά ζώσης λειτουργίες του Πανεπιστημίου σε εργαστήρια, αίθουσες και αμφιθέατρα, απευθύνοντας ισχυρή σύσταση εμβολιασμού σε φοιτητές και προσωπικό.
Η κα Ντζάνη προχώρησε ένα βήμα πιο μακριά λέγοντας πως εάν δεν επιτευχθεί ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί ο παραπάνω στόχος.
«Είναι εξαιρετικά απαραίτητο να πείσουμε τους φοιτητές και τους συναδέλφους και το προσωπικό, να εμβολιαστούν για να έχουν μία ομαλή συνέχεια της κοινωνικής και της φοιτητικής τους ζωής. Το Πανεπιστήμιο συνηγορεί στην προσπάθεια για μεγαλύτερο εμβολιαστικό ρυθμό, πλην όμως το «κλειδί» στη λειτουργία των ιδρυμάτων από τον Σεπτέμβριο, είναι η αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο, όσο οργανωμένο κι αν είναι δε μπορεί να επιστρέψει σε φυσιολογική λειτουργία», κατέληξε η κα Ντζάνη.
Τα κρούσματα
Στο μεταξύ, εκτόξευση των νέων κρουσμάτων σημειώθηκε την Τρίτη με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 4.181 νέες περιπτώσεις έπειτα από 102.275 τεστ. Παράλληλα σημειώθηκαν 19 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 13.118. Οι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξήθηκαν και πάλι, αφού 219 βρίσκονται διασωληνωμένοι. Τέλος έγιναν 211 εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας και δόθηκαν 166 εξιτήρια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.181, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 521.399 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 116 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.118 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 219 (60.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.848 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή -0.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 206 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1.238 είναι στην Αττική ενώ στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 9 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 29 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 17 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 30 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα των Ιωαννίνων
Σημαντικά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής (+60%) και στο Ρέθυμνο (+95%) και στον Άγιο Νικόλαο (+139%) Κρήτης, την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου. Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στο Ηράκλειο (+3%).
Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-38%), στον Βόλο(-48%), στην Ξάνθη (-55%) και στα Ιωάννινα (-60%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στα Χανιά(-18%), στην Αλεξανδρούπολη (-19%) και στη Θεσσαλονίκη (-26%).
Στην Πάτρα, ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης, αλλά η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς δεν είχε ανιχνευθεί ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 02-08/08/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αυξητικές τάσεις, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 26/07-01/08/21.
Θεσσαλονίκη: Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή μείωση (-26%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 26/07-01/08/21. Σημειώνεται ότι και την εβδομάδα 02-08/08/21 τα δείγματα αφορούν στο διάστημα 02-05/08/21 και όχι σε ολόκληρη την εβδομάδα 02-08/08/21.
Λάρισα: Παρατηρήθηκε μείωση (-38%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.
Βόλος: Παρατηρήθηκε μείωση (-48%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
Ηράκλειο: Στην πόλη του Ηρακλείου, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή (+3%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 26/07- 01/08/21.
Χανιά: Καταγράφηκε οριακή μείωση (- 18%), στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
Ρέθυμνο: Συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+95%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
Άγιος Νικόλαος: Συνεχίσθηκε η αυξητική τάση (+139%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
Ξάνθη: Παρατηρήθηκε μείωση (-55%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
Αλεξανδρούπολη: Παρατηρήθηκε μικρή μείωση (-19%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
Ιωάννινα: Το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-60%)