Την αισιόδοξη θέση πως λίαν συντόμως πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας εξέφρασε χθες ο περιφερειάρχης Ηπείρου
Την αισιόδοξη θέση πως λίαν συντόμως πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας εξέφρασε χθες ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κατόπιν διαβεβαιώσεων από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαθανάση όπως σημείωσε.
Ο κ. Καχριμάνης μπορεί να μην έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως γίνεται, άτυπα, λόγος για σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, περιφέρειας και υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την αποδοχή της πρώτης να προχωρήσει στη μείωση του προϋπολογισμού του έργου από τα 40 στα 30 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να πέσει ακόμη πιο χαμηλά.
«Οι εξελίξεις είναι θετικές κατόπιν διαβεβαιώσεων του αρμόδιου υπουργού μετά την μείωση του προϋπολογισμού και το Πάρκο θα γίνει…», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Καχριμάνη.
Δεν θα ασχοληθεί με τα ζώα συντροφιάς
Στο μεταξύ ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να ασχοληθεί η Περιφέρεια Ηπείρου με τη διαχείριση των δεσποζόμενων ζώων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Νόμου για τα ζώα συντροφιάς. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Ιωαννίνων κ. Παλάσχα σε συνέντευξή του την Τρίτη που είπε πως ο δήμος Ιωαννιτών θα απευθυνθεί προς την Περιφέρεια ώστε να διερευνήσει τις πιθανότητες χρηματοδότησης μέρους του κόστους για την υποχρεωτική στείρωση και λήψη γενετικού υλικού ειδικά σε περιπτώσεις αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας κάποιων συμπολιτών.
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως ούτε έχει δεχθεί κάποια σχετική ενημέρωση, ακόμη όμως κι αν αυτή γίνει, η Περιφέρεια δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το ζήτημα της διαχείρισης των δεσποζόμενων ζώων, καθώς αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο τους δήμους. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το συζητήσουμε καν γιατί είναι θέμα αρμοδιότητας των δήμων και όχι της περιφέρειας. Εμείς υλοποιήσαμε όποια υποχρέωση είχαμε αναλάβει για τη δημιουργία των καταφυγίων και για τη διαχείριση των νεκρών ζώων με δυσβάσταχτο κόστος για την περιφέρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σε σωστή κατεύθυνση οι έλεγχοι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα»
Μετά από πέντε και πλέον χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καταλογίζοντας κωλυσιεργία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Όπως ανέφερε το ζήτημα αυτό επανεκιννήθηκε στις αρχές του μήνα, μετά από έγγραφο υπόμνημα που απέστειλε με ημερομηνία 3-1-2024 στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο γίνονταν αναλυτική αναφορά για τη μη εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας και παράλληλα υπογραμμίζονταν ότι «η επισήμανση σε κάθε προϊόν πρέπει να είναι σαφής και δεν πρέπει να οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (φάση, ταυτότητα, ιδιότητες, τόπο παραγωγής, τρόπο παρασκευής)». Μετά το έγγραφο αυτό, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συγκάλεσε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία έθεσε τόσο το θέμα των επισημάνσεων, όσο και άλλα δύο ζητήματα.
«Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη “χώρα” προέλευσης του γάλακτος με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις επισημάνεις για την προέλευση του γάλακτος, ήτοι:
- Προέλευση γάλακτος Ε.Ε. >> ,στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
- Προέλευση γάλακτος: Όνομα χώρας>>, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. “Προέλευση γάλακτος : (όνομα μιας χώρας προέλευσης)”.
- Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε υπόψη, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ήταν για τα συνοδευτικά έγγραφα του εισαγόμενου γάλακτος -το λεγόμενο CMR-το οποίο θα πρέπει να είναι μηχανογραφημένο, να αναφέρεται το είδος του και να μπορούν να γίνονται έλεγχοι, όπου και όταν ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με τη συμμετοχή και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών.
Το τρίτο και βασικό- συνέχισε ο Περιφερειάρχης- ώστε να αποτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές, είναι ο παραλήπτης του γάλακτος να είναι έμπορος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στα τυροκομεία που παράγουν φέτα ΠΟΠ- όπως προβλέπεται από τον κανονισμό- να διαθέτουν στον ίδιο χώρο μηχανήματα παραγωγής ανθότυρου, ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή τυριού μέσω της μεθόδου της υπερδιήθησης.