Δύο επιστολές απευθυνόμενες σε υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης έστειλε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με τη μία να αφορά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων ένταξης των επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και την άλλη υποστηρικτικά μέτρα των κλάδων εστίασης και λιανοεμπορίου ΠΕ Ιωαννίνων.
«Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων ένταξης των επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016, η οποία εκπνέει στο τέλος Οκτωβρίου.
Θεωρούμε ως αυτονόητη την πράξη σας για την παραπάνω παράταση, με δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες, τα φοροτεχνικά-λογιστικά γραφεία καθώς και τα μελετητικά γραφεία, δεν δύναται να ολοκληρώσουν τις εργασίες για την κατάθεση των φακέλων λόγω υψηλού φόρτου εργασίας από τρέχοντα προγράμματα, καθώς και από πράξεις λογιστικού αντικειμένου για τους επιχειρηματίες πελάτες τους.
Επιπρόσθετα εκτός των άλλων, λόγω περιορισμένου χρονικού ορίου (15-10-2020 έως 04-11-2020) για την κατάθεση υποβολής φακέλων ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ««Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου», δημιουργείται επιπρόσθετος όγκος εργασίας και δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να υλοποιηθεί σε τόσο περιορισμένο διάστημα η ολοκλήρωση των φακέλων για την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο», αναφέρεται στην επιστολή που αφορά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων ένταξης των επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο.
«Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη γενικών αλλά και πρόσθετων ελαφρυντικών-υποστηρικτικών μέτρων για τον κλάδο της Εστίασης καθώς και του κλάδου του Λιανικού Εμπορίου της ΠΕ Ιωαννίνων με δεδομένο ότι σήμερα η περιοχή των Ιωαννίνων μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και της ΓΓ Πολιτικής προστασίας συμπεριλαμβάνεται στο επίπεδο 3 υψηλού κινδύνου, με αυστηρές απαγορεύσεις κυρίως για τον κλάδο της εστίασης με αποτέλεσμα τις σημαντικές συνέπειες και επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Εστίαση
1.Μείωση ενοικίου με κρατική εντολή 40% έως την 31/12/2020 όπως αυτό ίσχυε όλο το προηγούμενο διάστημα.
2.Να επανεξεταστεί από μέρους σας άμεσα η μείωση της φορολογίας τους /ΦΠΑ η οποία να συμπεριλαμβάνει και τα αλκοολούχα ποτά.
3.Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.
4.Δυνατότητα έγκρισης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για οριζόντια μείωση της τιμής του κυβικού για τις επιχειρήσεις κατόπιν αιτήσεως του Δήμου Ιωαννιτών.
Λιανικό εμπόριο
-Μείωση ενοικίου με κρατική εντολή 40% έως την 31/12/2020 όπως αυτό ίσχυε όλο το προηγούμενο διάστημα.
-Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών υπάρχοντος προσωπικού.
-Δυνατότητα έκπτωσης έως 25% για όσες επιχειρήσεις καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ», σημειώνεται στην επιστολή που αφορά τα μέτρα στήριξης εστίασης και λιανικού εμπορίου.
Αναμένονται τροποποιήσεις
Από την άλλη πλευρά, οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου και Διαχειριστικής Αρχής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου φαίνεται, ότι λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης προς την κεντρική διοίκηση και ήδη εστάλη σχετική επιστολή από τη Διαχειριστική Αρχή και αντίστοιχη θα αποσταλεί και από το Επιμελητήριο, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Δημητρίου, φαίνεται, πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαρχής, με τη λίστα των ΚΑΔ και τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα, που κατάρτισε αρχικά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πάνω στο οποίο βασίστηκε το συνολικό πρόγραμμα.
«Υπάρχει το περιθώριο να γίνουν κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αφού υπάρχουν ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά υπάρχουν παράλληλα και άλλα προβλήματα. Εμείς έχουμε ζητήσει και θα επανέλθουμε σε αυτό, να αντικατασταθεί και η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα από 1/1/2019 σε 15/3/2019 και να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτές τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη σε αυτό το διάστημα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης, θα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα που υπάρχει με την απαίτηση της φορολογικής ενημερότητας», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.