Παρακολούθηση και με τα πρώτα συμπτώματα επίσκεψη στον γιατρό συστήνει η Πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου
Παρακολούθηση και με τα πρώτα συμπτώματα επίσκεψη στον γιατρό συστήνει η Πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου απέναντι σε όλο το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για την λεγόμενη «λευκή πνευμονία».
Η κα Λάζου εξηγεί πως δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός αλλά πρέπει οι γονείς εφόσον παρατηρήσουν συμπτώματα στο παιδί τους να επισκεφθούν τον γιατρό που θα τους δώσει την κατάλληλη αγωγή και τις αναγκαίες συμβουλές.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ανησυχία καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά ειδικά στην Κίνα. Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα αναπνευστικών ασθενειών ενώ ο ΠΟΥ ζητά περισσότερα στοιχεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πήρε από τις Αρχές της Κίνας, αυξητική είναι η τάση των εξωνοσοκομειακών παιδιατρικών επισκέψεων και των νοσηλειών λόγω πνευμονίας από μυκόπλασμα από τον περασμένο Μάιο.
Ο ΠΟΥ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστα ή νέα παθογόνα. Ωστόσο η έλλειψη διαφάνειας που χαρακτήρισε αναφορές της Κίνας για την πανδημία κορωνοϊού γεννά καχυποψία. Το μυκόπλασμα έχει προηγούμενο στην Κίνα, προκαλώντας άτυπη ή περιπατητική πνευμονία, με συμπτώματα χαμηλό πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο. Γενικά θεωρείται ήπια πνευμονία, που δεν απαιτεί νοσηλεία, όμως έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντοχή έως και 90% στα διαθέσιμα φάρμακα.
Η κα Λάζου πάντως επεσήμανε ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που έχουν κάνει τα παιδιά αλλά και άλλα εμβόλια τα θωρακίζουν ενώ συνέστησε αφορμής δοθείσης να εμβολιαστούν για τον πνευμονιόκοκκο και οι ενήλικες καθώς βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση του μικροβίου του μυκοπλάσματος και στην αποφυγή της πνευμονίας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ