Από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συμμετάσχει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας μερικά από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματά του, αλλά και ενημερώνοντας το φοιτητικό και το ευρύτερο κοινό για τις σπουδές, τα Τμήματά και τις υπηρεσίες που παρέχει, όπως το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ και υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα σταδιοδρομίας και επιχειρηματικότητας. Διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα βρίσκεται στο stand 19, στο περίπτερο 14 που φιλοξενεί την θεματική ενότητα της εκπαίδευσης ACADEMIA.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα εκπροσωπήσουν οι παρακάτω:
1. Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Χημείας – Τεχνολογίας Περιβάλλοντος με θέμα «Καινοτόμες φωτοκαταλυτικές διεργασίες για την επεξεργασία του νερού», που θα εκπροσωπηθεί από τους Καθηγητές κ.κ. Τριαντάφυλλο Α.Δ. Αλμπάνη και Ιωάννη Κωνσταντίνου.
2. H Μονάδα Ιατρικής Τεχνολογίας & Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων (MedLab) με την καινοτομία HOLOBALANCE, θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Δημήτριο Φωτιάδη, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, τον κ. Κωνσταντίνο Παπαλουκά, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και τον ερευνητή κ. Δημήτριο Γάτσιο. Το καινοτόμο, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο, στοχεύει στην ανάπτυξη και αξιολόγηση μιας νέας πλατφόρμας εξ’ αποστάσεως παροχής προγραμμάτων αποκατάστασης ισορροπίας που διαρκούν συνήθως 8-12 εβδομάδες.
3. Η ερευνητική ομάδα «Ανάπτυξης Ηλεκτροχημικών Αισθητήρων και Βιοαισθητήρων», με υπεύθυνο τον κ. Μάμαντο Προδρομίδη, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας, παρουσιάζοντας τις ιατροδιαγνωστικές φορητές συσκευές(“BioPoC”) βασισμένες σε καινοτόμους βιοαισθητήρες αποκρινόμενων πολυμερικών μεμβρανών και μεταλλάκτες χαμηλού κόστους για χρήση στο σημείο περίθαλψης.
4. Το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) παρουσιάζει μέρος των πρωταρχικών αποτελεσμάτων της έρευνάς του για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας από το 1907 και μετά. Υπεύθυνος της έρευνας ο κ. Νικόλαος Μπένος, Αναπληρωτής Καθηγητής και ο κ. Αθανάσιος Σταυρακούδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
5. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Γκωλέτση, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, με το έργο: Εικονική επιχειρηματική θερμοκοιτίδα (virtual business incubator) που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου YESS (Ιnterreg Greece-Italy), με σκοπό τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
6. Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στο stand 19 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την επιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κυρίας Μαρίας Ζουμπούλη και του Αναπληρωτή Καθηγητή κυρίου Γεωργίου Κοκκώνη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο: Λυρικός Τσιτσάνης, με φωνή και πιάνο. Το μουσικό σχήμα αποτελούν ο κ. Νίκος Ορδουλίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος και η κυρία Μαρία Τσακανίκα, φοιτήτρια του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί από τον κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη, εξωτερικό συνεργάτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, το «αυτόματο πιάνο», στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τα μηχανικά όργανα μουσικής.
Ομιλία από τον Πρύτανη
Στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της 84ης ΔΕΘ, θα υπάρξει ενότητα παρουσιάσεων των ερευνητικών έργων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και ομιλίες του Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του Αντιπρύτανη κ. Σταύρου Νικολόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 15.45 – 16.45, στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
1. «55 χρόνια Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συνεχής ανάπτυξη έρευνας και καινοτομίας»
Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
2. «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ακαδημαϊκός και Διοικητικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός»
Σταύρος Δ. Νικολόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
3. «Αναλυτική Μεγάλων Δεδομένων στην Υγεία»
Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
4. «Καινοτόμες φωτοκαταλυτικές διεργασίες για την επεξεργασία του νερού»
Ιωάννης Κωνσταντίνου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας
5. «Ελλάδα:1907-2022»
Αθανάσιος Σταυρακούδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
6. Συζήτηση – Ερωτήσεις.