Η αναστολή λειτουργίας για τα τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια της χώρας, στα οποία σημειώθηκαν εντονότερες αντιδράσεις.
Το μόνο Τμήμα για το οποία έγινε περισσότερος λόγος, ακόμα και με ανταλλαγή ανακοινώσεων βουλευτών -πέρα από αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας που επρόκειτο να συσταθεί και να λειτουργήσει στην Ηγουμενίτσα.
Οι περιορισμένες αντιδράσεις αιτιολογούνται ως ένα βαθμό από τη στάση που κράτησε η Σύγκλητος, που εξαρχής είχε υπογραμμίσει πως η λειτουργία νέων Τμημάτων δεν είναι απλή υπόθεση και πως χρειάζεται οργανόγραμμα και μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση κάθε νέου Τμήματος.
Παρόλα αυτά, ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε πως οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν για τη βιωσιμότητα, επομένως και τη δυνατότητα λειτουργίας των νέων τμημάτων.
«Δε χρησιμοποιώ τον όρο προχειρότητα, αλλά υπήρξαν τμήματα που δεν θα έπρεπε να δημιουργηθούν. Και στο Πανεπιστήμιο θα θέλαμε να είχαμε λιγότερα από οκτώ τμήματα του πρώην ΤΕΙ, αλλά γενικότερα, η συνένωση έχει πετύχει το στόχο της. Από τα τρία νέα τμήματα και το ποια θα συνεχίσουν, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Σύγκλητος, όπως και για το πότε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όποιοι έχουν ανάγκη θα πάρουν δωμάτιο»
Η πρυτανεία στο μεταξύ μέχρι και χθες ήταν υπό κατάληψη από μέλη του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών που αντιδρούν στην απόφαση κατανομής των δωματίων στις φοιτητικές εστίες.
Τα επιχειρήματα διατυπώθηκαν από τη Δευτέρα, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν την αρμόδια επιτροπή, επιμένοντας στο ότι ο νέος κανονισμός αφήνει εκτός εστιών πολλούς φοιτητές που είναι δικαιούχοι.
Η απάντηση δόθηκε από τον αντιπρύτανη κ. Πασχόπουλο που τόνισε ότι το μοντέλο της μοριοδότησης που αποφασίστηκε να ισχύσει τη φετινή χρονιά αποδίδει και αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμητικούς δείκτες.
«Τα δωμάτια που δόθηκαν πέρυσι σε πρωτοετείς ήταν 60 και φέτος 165, σε σύνολο 246 αιτήσεων. Επομένως, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, ότι η φετινή κατανομή έγινε προς όφελος της πλειονότητας των φοιτητών. Η πλειονότητα αποδέχεται τον κανονισμό, αλλά πέρα από αυτό, αποτελεί σαφής δέσμευση των πρυτανικών αρχών και της επιτροπής ότι όποιοι έχουν ανάγκη θα πάρουν το δωμάτιο. Οι υπόλοιποι θα καλυφθούν σε δωμάτια σε ξενοδοχεία με τη συνεργασία και την κάλυψη της δαπάνης από την Περιφέρεια όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Πασχόπουλος.