- Πρώτες αντιδράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους
Την εκτίμηση πως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εξέφρασε σε χθεσινές δηλώσεις του στο ITV ο πρύτανης του Ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλπάνης. Οι πρυτανικές αρχές κρατούν στάση αναμονής μέχρι να δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της παρέμβασης της κυβέρνησης και του υπ. Παιδείας για την κατάργηση των διατάξεων του πανεπιστημιακού ασύλου.
Αντιδράσεις σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που επανέφερε στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη προοπτική. Ήδη πήραν θέση με ανακοίνωσή τους τα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων του Φυσικού, του ΒΕΤ, του Ιστορικού-Αρχαιολογικού και του Νηπιαγωγών που μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Καλούμε τους φοιτητές να ισχυροποιήσουν τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, να δυναμώσει η συζήτηση μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών, να πληθύνουν οι εστίες αντίστασης σε κάθε ίδρυμα και τμήμα».
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε, πως τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν μόνο κάποιες προφορικές αναφορές για το άσυλο και το νέο καθεστώς. Πρόσθεσε όμως πως τουλάχιστον για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα προβλήματα που σχετίζονται με το άσυλο και το υφιστάμενο καθεστώς είναι ελάχιστα και δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχει γίνει σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.
«Η Σύγκλητος περιμένει το Σχέδιο Νόμου για να κρίνει και να τοποθετηθεί, όπως ισχύει και για τη Σύνοδο των πρυτάνεων. Θεωρώ, ότι για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το θέμα του ασύλου δε δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για να το συζητάμε τόσο έντονα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Πρωτιά στην ανακύκλωση
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εν τω μεταξύ, ανακοινώνει ότι από τις αρχές του χρόνου σχεδίασε και υλοποίησε δράση συστηματικής απομάκρυνσης και ορθής διαχείρισης – ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων του.
«Τα υλικά αυτά είναι υψηλής αξίας, όχι μόνο για την ανακύκλωση, καθώς περιέχουν και σπάνια μέταλλα και προκύπτει και ένα σημαντικό οικονομικό αντικείμενο», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Για την υλοποίηση της δράσης το Πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με την εταιρεία «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η οποία είναι ο εγκεκριμένος φορέας από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ), για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα.
Με την πρωτοβουλία του αυτή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταφέρνει, μεταξύ άλλων, να συμβάλλει:
-Στην επίτευξη των εθνικών στόχων, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και στον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των ΑΗΗΕ.
-Στην ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στις εν λόγω συσκευές.
-Στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
-Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.
-Στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως γυαλί, πλαστικό και μέταλλα.
-Στην επαναχρησιμοποίηση χώρων που ήταν αποθηκευμένος όλος αυτός ο εξοπλισμός, για τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας.
H δράση ξεκίνησε από την Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων και θα ολοκληρωθεί σε δεύτερη φάση με τη συλλογή και απομάκρυνση υλικού από όλα τα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε» είναι η πρώτη δράση αναλόγου μεγέθους που λαμβάνει χώρα σε ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε διάστημα τεσσάρων μηνών απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 43 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Οι Πρυτανικές Αρχές ευχαριστούν θερμά τους Υπευθύνους των Τμημάτων, το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους συντονιστές της δράσης, καθώς και τους συνεργάτες της Εταιρείας Ανακύκλωσης Α.Ε., που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή. Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η ενθάρρυνση και η ενεργή συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε ανάλογες δράσεις και στο μέλλον.
Αναλυτικά οι ποσότητες Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που στάλθηκαν για ανακύκλωση έχουν ως εξής:
Ημερομηνία Φόρτωσης Ζύγιση (Kgr)
14.2.2019 11.420
25.2.2019 6.550
13.3.2019 1.030
15.3.2019 3.380
27.3.2019 2.360
1.4.2019 2.210
17.4.2019 6.860
7.6.2019 4.900
10 και 14.6.2019 4.973
Σύνολο 43.683