Καθώς οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αρχίζουν στις 30 Μαΐου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 31 Μαΐου για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, με εναρκτήριο μάθημα και για τις δύο κατηγορίες τη Νεοελληνική Γλώσσα, διαμορφώνονται νέα δεδομένα στη φετινή διαδικασία.
Ειδικότερα, 40 τμήματα προχώρησαν σε αλλαγές στους συντελεστές της ΕΒΕ. Σε 21 αυξήθηκε ο συντελεστής της ΕΒΕ, σε ένα (την Αρχιτεκτονική ΕΜΠ) μειώθηκαν οι συντελεστές στα σχέδια από 1 σε 0,8 και σε 18 τμήματα μειώθηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση συντελεστή υπάρχει στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ από 0,8 σε 1,2. Στα υπόλοιπα τμήματα η αύξηση του συντελεστή κυμαίνεται από 0,05 έως 0,2.
Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών) εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Επίσης, έγιναν μετονομασίες τμημάτων (του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Παν. Κρήτης σε Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Παν. Κρήτης σε Φιλοσοφίας Κρήτης), ενώ κάποια τμήματα εντάχθηκαν σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους υποψηφίους.
Για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ οι άρρενες υποψήφιοι θα αγωνιστούν στο αγώνισμα των 200 μέτρων και όχι των 400 μέτρων.
Για την εισαγωγή σε ένα από τα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών ο υποψήφιος πρέπει να ξεπερνάει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του τμήματος και του καθενός από τα δύο μουσικά μαθήματα. Τα μόρια υπολογίζονται με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας σε κάθε μάθημα σε κάθε τμήμα.
Μικραίνει το ενδιαφέρον για τις ανθρωπιστικές σπουδές
Τα τελευταία χρόνια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, στις επιλογές των υποψηφίων οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους Πληροφορικής και Οικονομίας που περιλαμβάνονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Η αλλαγή αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς για διάφορους λόγους το 4o Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής στρατολογεί ολοένα και περισσότερους υποψήφιους και πλέον είναι το μεγαλύτερο – σε αριθμό υποψηφίων – Επιστημονικό Πεδίο.
Φέτος το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να επιλέξουν πάνω από το 1/3 των υποψηφίων
Περίπου 100.000 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ αναμένεται να διεκδικήσουν τις επόμενες μέρες τις 68.851 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ και άλλες 4.000 περίπου που αφορούν θέσεις στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στην Πυροσβεστική και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού
Οι βαθμολογίες, σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν αθηναϊκά μέσα, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου.
Τον Ιούνιο, στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουμε μικρή ανάπαυλα των υποψηφίων (από 7 Ιουνίου έως και 10 Ιουνίου)