Οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν στις 2 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου
Με τις ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2023 να είναι γνωστές εδώ και καιρό και τις εκλογές να μην τις επηρεάζουν, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται πλέον στο να γνωρίζουν οι διαγωνιζόμενοι αν και πού περνάνε περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν στις 2 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ θα διαρκέσουν από την 1η ως τις 16 Ιουνίου. Φέτος οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται για 68. 574 θέσεις στα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα.
«Για τα Λύκεια η 18η Μαΐου, δηλαδή την Πέμπτη προ των βουλευτικών εκλογών, είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων. Για τα Γυμνάσια είναι η 30η Μαΐου. Για το Δημοτικό όπως πάντα δεν αλλάζει κάτι, τελειώνουν 15 Ιουνίου. Από τις 23 Μαΐου αρχίζουν οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις. Ήμασταν έτοιμοι για όλα τα σενάρια εδώ και πολύ καιρό και είμαστε πανέτοιμοι» ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
«Τέλος Ιουνίου προβλέπεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των γενικών μαθημάτων και των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν αρχές Ιουλίου. Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει το μηχανογραφικό. Ευελπιστούμε μέχρι τέλος Ιουλίου να έχουμε και τις βάσεις εισαγωγής» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Αλέξανδρος Κόπτσης.
Στόχος, υποστήριξε, είναι να βγουν τουλάχιστον στην ίδια ημερομηνία με πέρυσι αν όχι νωρίτερα. «Πολύ νωρίς πάντως, αν όχι τέλος Ιουλίου, πολύ πολύ αρχές Αυγούστου θα ξέρουν οι φοιτητές μας πού θα πάνε και αυτό για να έχουν έναν, ενάμιση μήνα στη διάθεσή τους να προγραμματίσουν τη ζωή τους» επισήμανε.
Αλλαγές στη βαθμολόγηση και ελάχιστη βάση εισαγωγής
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου φέτος υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση στη βαθμολόγηση στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων ελληνικών. «Στο άγνωστο κείμενο δίνεται μια επιπλέον βαρύτητα, 20 αντί 15 μονάδες, που απορροφούνται από το γνωστό κείμενο. Πρόκειται για μια μικρή διαφορά», είπε.
Διευκρίνισε πως θα ισχύσει κανονικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δηλαδή το ποσοστό το οποίο δίνουν οι σχολές για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα. Τόνισε δε πως η βάση εισαγωγής έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς φέτος εισάγονται, όπως και πέρσι εισήχθησαν, περίπου με 7 βαθμολογία ενώ εισάγονταν με 0,1- 0,2.
«Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στις σχολές να τελειώνει μικρό ποσοστό, να μην έχουμε δηλαδή φοιτητές οι οποίοι βγαίνουν από το πανεπιστήμιο. Η ποιότητα των σπουδών δεν αναβαθμιζόταν, είναι αυτονόητο, όταν μπαίνει ο καθένας ο οποίος δεν ενδιαφέρεται να τελειώσει τη σχολή» υποστήριξε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, υπογραμμίζοντας ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν επηρεάζει καθόλου αυτούς που έχουν υψηλές βαθμολογίες, ενώ σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 50% των επιτυχόντων, μπαίνουν στην πρώτη επιλογή τους, γιατί επιλέγουν τη σχολή την οποία θέλουν πραγματικά και εισάγονται σε αυτήν.