Τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια οργανώνονται σε πόλεις της Ευρώπης με ισχυρή ιστορική ελληνική παρουσία. Χιλιάδες μαθητών έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους ενώπιον των συμμαθητών τους από σχολεία όλης της Ελλάδας και της χώρας φιλοξενίας.
Κάθε χρόνο και διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη, μ’ ένα ενδιαφέρον θέμα γύρω από το οποίο τα σχολεία -οι μαθητές με τους καθηγητές τους- δημιουργούν ευφάνταστα θεατρικά έργα, μουσικές παραστάσεις, εικαστικά εργαστήρια, παρουσιάζουν εμπεριστατωμένα εργασίες υψηλού επιπέδου. Αυτή τη φορά σειρά έχει το Βερολίνο όπου θα βρεθούν για να συμμετάσχουν στο 9ο Μαθητικό συνέδριο και μαθητές του Γυμνασίου Βελισσσαρίου. Τα παιδιά ενθουσιασμένα ετοιμάζουν βαλίτσες για να ταξιδέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους στο Βερολίνο όπου και θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό έργο στα πλαίσια των δράσεων που κάνουν με κεντρική θεματική: «Η Γερμανία των Ελλήνων-Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στο γερμανόφωνο πολιτισμό».
« Τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια οργανώνονται από καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βασίζονται σε μία εκπαιδευτική ιδέα εξωστρέφειας και συνεργασίας. Στόχος είναι η επικοινωνία των μαθητών, η γνωριμία με πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης, η κατανόηση της κουλτούρας άλλων λαών, η απόκτηση μιας κοσμοπολίτικης αντίληψης. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλες κουλτούρες ενώ την ίδια ώρα θα παρουσιάσουν και την δική μας ιστορία μέσα από το θεατρικό που θα ανεβάσουν», τόνισαν μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Λουκία Τσακίρη όσο και ο διευθυντής του Γυμνασίου Βελισσαρίου κ. Ζωγάκης.
Οι δεκαπέντε μαθητές και οι μαθήτριες είναι ενθουσιασμένοι τόσο με το ταξίδι στο Βερολίνο όσο και με την εμπειρία μιας και οι περισσότεροι ταξιδεύουν και συμμετέχουν πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο ευρωπαϊκό συνέδριο εκπροσωπώντας πρώτα το σχολείο τους και μετά την χώρα και τον πολιτισμό της.
Χαμογελαστά παιδιά, αισιόδοξα, με την νιότη και την ορμητικότητα, ετοιμάζονται να ζήσουν την εμπειρία της θεατρικής σκηνής, του κοινού και του χειροκροτήματος.
Η μαθητική αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει σε λίγες μέρες και όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μεταλαμπαδεύσουν μέσα από το θεατρικό τις ιδέες και τις πανανθρώπινες αξίες της Κλασσικής Ελλάδας.
Στην ομάδα που θα συνοδεύσουν τους μαθητές συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Λουκία Τσακίρη Υποδιευθύντρια, Φιλόλογος. Κωνσταντίνος Αναγνώστου καθηγητής Μουσικής και Μαρία Θεοδώρου καθηγήτρια Γερμανικών.
Η ομάδα των μαθητών: Αναγνώστου Νικόλαος, Αποστόλου Βασιλική
Αρβανίτη Σεβαστή, Βαλεκάρδα Βάγια, Βλάχου Μαρίνα, Βλέτσα Αλεξία, Γεράρδη Λυδία, Γιώτης Χρήστος, Γκούμα Δάφνη, Θώμου Μαρία, Καπλλάνι Ελγίν, Κατσάνος Μάριος, Κράγκαρης Ιωάννης, Λαγού Τσουμάνη Ελένη, Λαμπράκης Γεώργιος, Λάμπρου Ευθαλία, Λουκάτου Χριστίνα, Μπακόλα Δήμητρα, Μπάρκα Έλλη Κωνσταντίνα, Μπάτσι Ορέστη, Ντέμος Ιωάννης, Ντόντορος Μάριος-Παναγιώτης, Σιούλη Κωνσταντίνα, Στάθη Θάλεια, Στεφάνου Ραφαέλα, Τίκου Νικολέτα και Τούσης Ιωάννης.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ