Ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης ρωτήθηκε για την κατάσταση και την πορεία της πανδημίας
Κλειστήκαμε σπίτι, πλέναμε χέρια πολύ σχολαστικά, εμβολιαστήκαμε και τώρα μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια είναι καιρός να επιστρέψουμε στην κανονικότητα! Αυτό προτάσσουν οι περισσότεροι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Τα μέτρα πλέον δεν υφίστανται και όλες οι καθημερινές δραστηριότητες έχουν επιστρέψει σε προ covid εποχή ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.
Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών παραμένει μεγάλος ενώ οι μεταλλάξεις του ιού είναι εδώ. Τι κάνουμε λοιπόν; Είναι το ερώτημα.
Ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης ρωτήθηκε για την κατάσταση και την πορεία της πανδημίας και ξεκαθάρισε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι γιατροί προσπαθούσαν να ενημερώσουν το κοινό.
Ο κ. Μηλιώνης είναι ξεκάθαρος: δεν πρέπει να κυριαρχεί ούτε ο πανικός αλλά ούτε και ο εφησυχασμός! Στην ουσία πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία ενώ ο εμβολιασμός είναι πάντα ψηλά στην ιατρική ατζέντα. Εμβολιασμός και πρόληψη είναι τα «κλειδιά» για να συνεχίσει ο κόσμος την μετάβαση στην κανονικότητα που τόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι.
Ελεγχόμενη η κατάσταση στη ΜΕΛ
Την ίδια ώρα τα δημόσια συστήματα Υγείας μετά από μια πολύ δύσκολη διετία επανέρχονται στους ρυθμούς τους. Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝΙ λειτουργεί ελεγχόμενα και χωρίς πίεση και αυτό από μόνο του είναι ικανό για να δείξει την σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κάθε βδομάδα 100 άνθρωποι χάνονται από τον κορωνοϊό ή από εμπλοκή από τον κορωνοϊό, που σημαίνει ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…» είπε για να συνεχίσει καλώντας τους πολίτες να μάθουν να ζουν με το πρόβλημα « Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το πρόβλημα, να ενημερωνόμαστε, να μπαίνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού και της πρόληψης. Το πρόβλημα είναι εδώ και συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε» κατέληξε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ