- Αμετακίνητο το υπουργείο για τις πτηνοτροφικές μονάδες
Οι κυνηγοί και οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στον Μάτσικα είναι οι ευνοημένοι της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.
Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες εκτάσεων στον Μάτσικα, το Υπουργείο αποδέχτηκε τις προτάσεις των τοπικών φορέων για την εκπόνηση μίας Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης, που θα καθορίζει τους όρους δόμησης.
Για την περίπτωση των κυνηγών από την άλλη πλευρά, έγιναν δεκτές από το Υπουργείο οι παρατηρήσεις των κυνηγετικών οργανώσεων και δε θα ισχύσουν οι ζώνες απαγόρευσης της κυνηγετικής δραστηριότητας που αναφέρονται στο αρχικό Σχέδιο.
Μεγάλη συζήτηση όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του, itv έγινε στην παρουσίαση του Σχεδίου ΠΔ για τις προβλέψεις που αναφέρονται στην παραγωγική δραστηριότητα και ειδικότερα στις πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
Η ίδρυση και επέκταση των πτηνοτροφικών μονάδων σε ζώνες που επιτρεπόταν μέχρι σήμερα, στο εξής θα απαγορεύεται, με τον αναπλ. υπουργό κ. Φάμελλο, να εμφανίζεται σταθερά αμετακίνητος στη θέση που εξέφρασε και λίγες ώρες νωρίτερα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα. Η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποτελεί απαράβατο όρο για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στο εξής, όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φ. Φίλιος, αλλά και η συντονίστρια του Φορέα Κατερίνα Χιωτέλλη στην παρουσίαση των θέσεων του Φορέα, τονίζοντας, ότι σήμερα υπάρχουν πτηνοτροφικές μονάδες που δε διαθέτουν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και μονάδες που παρότι τα διαθέτουν, δεν τα λειτουργούν, για να μειώσουν το κόστος.
Στόχος η υπογραφή
Στην πολιτική του τοποθέτηση στην αρχή της εκδήλωσης ο αναπλ. υπουργός κ. Φάμελλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, επανέλαβε όσα είχε δηλώσει λίγες ώρες πριν, ότι η πολιτική ηγεσία θα «τρέξει» όσο γίνεται γρηγορότερα για την υπογραφή του ΠΔ και την αποστολή του στο ΣτΕ. Με δεδομένο όμως, ότι η απαιτούμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, μόλις τώρα άρχισε να εκπονείται, θεωρείται βέβαιο, ότι το ΠΔ θα καταπέσει στο ΣτΕ.
Την εξήγηση τότε, για τους λόγους που η κυβέρνηση επιλέγει αυτή την πρακτική, την έδωσε ο κ. Φάμελλος.
«Δε θα υπήρχε καμία δικαιολογία εάν δεν προχωρούσαμε το ΠΔ, γιατί η περιοχή θα παρέμενε χωρίς πλαίσιο προστασίας τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα πούμε και στο ΣτΕ, ότι θα πρέπει να υπάρχει υπογεγραμμένο το ΠΔ και ταυτόχρονα να εκπονείται και η ΕΠΜ», ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον κ. Φάμελλο να υπενθυμίζει και τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν την υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο, τα προηγούμενα χρόνια.
Ενστάσεις ουσίας
Περιορισμένου χαρακτήρα, σε ουσιαστικά όμως ζητήματα, όπως αυτό της ΕΠΜ, ήταν η κριτική που ασκήθηκε προς την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους τους. Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, στάθηκε στις αλλαγές και την αποδοχή των προτάσεων των τοπικών φορέων για την περιοχή του Μάτσικα, αλλά πρόσθεσε, ότι στις ζώνες Γ’ και Δ’ δε θα έπρεπε να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αρχικά χαιρέτισε τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου για τροποποίηση ορισμένων προβλέψεων του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των παρατηρήσεων που έκανε ο Δήμος Ιωαννιτών, εκφράζοντας όμως παράλληλα την ανησυχία του για την μέθοδο που επέλεξε να προωθήσει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, καταθέτοντάς το δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
«Φοβόμαστε ότι με μια πιθανή προσφυγή όλο το εγχείρημα μπορεί να καταπέσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.
Στη συνέχεια επέμεινε ότι, εκτός από την περιοχή του Μάτσικα, Τοπικό Χωρικό Σχέδιο απαιτείται και για τις περιοχές Ανατολής – Βρυσούλας – Βοτανικού, ενώ σημείωσε πως οι περιοχές Κοσμηράς και Αμπελειάς πρέπει να ενταχτούν στη Γ1’ ζώνη προστασίας, από τη Β4’ που προβλέπει το σχέδιο Π.Δ., έχοντας έτσι πιο ήπιες απαγορεύσεις.
Τέλος, ζήτησε να υπάρχει μεταβατική περίοδος ισχύος των αδειοδοτήσεων κι όχι απαγορεύσεις, στην περιοχή του Μάτσικα μέχρι την κύρωση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ενώ έθεσε και το ζήτημα της εκπροσώπησης του Δήμου στον Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.
«Η απουσία του Δήμου Ιωαννιτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, ανεξάρτητα με το πως έγινε, δημιουργεί σημαντικά τεχνικά και ουσιαστικά κενά. Τονίζω για ακόμη μια φορά, ότι οι αποφάσεις για μείζονα ζητήματα όπως το ΠΔ της Παμβώτιδας θα πρέπει να είναι προϊόν ειλικρινών συνεργασιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Κλείνοντας, επισήμανε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, την ίδια στιγμή που κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την προστασία της, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΙ αλλά και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει και υλοποιεί περιμετρικά της Παμβώτιδας η Δημοτική Αρχή.
Πριν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του, στο Δημαρχείο. Σε αυτή τέθηκαν ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος με πιο βασικά την ετοιμότητα του Δήμου για υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, όποτε αυτές κι αν έρθουν, σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και τη συνδρομή του Υπουργείου στην πιο άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης του Πάρκου Πυρσινέλλα, ώστε να προωθηθεί άμεσα το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίησή του.
Περαιτέρω προτάσεις μέχρι το τέλος του μήνα
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων γνωστοποίησε χθες ότι μέχρι την 31η Μαρτίου 2019, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα δέχεται περαιτέρω προτάσεις και βελτιώσεις για το Π.Δ. Οι προτάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στο [email protected] και ο Φορέας Διαχείρισης θα αναλάβει τη διεκπεραίωσή τους στην αντίστοιχη ομάδα του Υπουργείου.