Το υπουργείο Παιδείας προχωρά με νομοθετική πρωτοβουλία στην κατάργηση των 36 από τα 37 νέα Τμήματα
Το υπουργείο Παιδείας προχωρά με νομοθετική πρωτοβουλία στην κατάργηση των 36 από τα 37 νέα Τμήματα που προβλεπόταν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας με τον «νόμο Γαβρόγλου».
Από αυτά τρία αφορούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με το οποίο θα συμπληρωνόταν ή θα συμπληρωθεί σε επόμενη φάση, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Σχολής Γεωπονίας Άρτας αλλά και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στην Ηγουμενίτσα.
Η Μερόπη Τζούφη
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη, σε δήλωσή της για την κατάργηση των 36 Τμημάτων, αναφέρει:
«Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση 36 πανεπιστημιακών τμημάτων, επιβεβαιώνοντας πως ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια περνά από τη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων ΑΕΙ. Πρόκειται για 36 από τα 38 τμήματα που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δημόσιων πανεπιστημίων και την ισχυροποίηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Είναι τα τμήματα που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας για τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την πρώην υπουργό Νίκη Κεραμέως, αφού πρώτα κατήργησε την υπό ίδρυση Νομική της Πάτρας για χάρη των ιδιωτικών κολλεγίων.
Σήμερα, με την κατάργηση των τμημάτων σε 11 δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, ο νέος υπουργός ετοιμάζεται να βάλει κι αυτός την υπογραφή του στην απαξίωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών, 3 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Μηχανολόγων Μηχανικών / Γιάννενα, Επιστημών Τροφίμων & Διατροφής / Άρτα, Μετάφρασης & Διερμηνείας / Ηγουμενίτσα). Παράλληλα, ο υπουργός έχει δεσμευτεί πως μέχρι το τέλος 2023 θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υλοποιώντας τη βασική αυτή κυβερνητική προτεραιότητα».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την καταστροφική πολιτική της στο χώρο της εκπαίδευσης. Την προηγούμενη τετραετία έκανε μπίζνες με τα κολλέγια, τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φυσικά, σε βάρος των δημόσιων ΑΕΙ που υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού, τα κτηριακά προβλήματα και τη μείωση του αριθμού των φοιτητών λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Η ΝΔ, οι υπουργοί Παιδείας της και οι βουλευτές της επαναλαμβάνουν μονότονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τα συγκεκριμένα τμήματα προεκλογικά, χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Πρόκειται για βαθιά μικροπολιτική και εμπαθή θέση απέναντι στα ίδια τα ΑΕΙ και τις Συγκλήτους που εισηγήθηκαν τη δημιουργία των τμημάτων. Τα ΑΕΙ που σήμερα χάνουν τμήματα και μικραίνουν ώστε να υλοποιηθεί η αγοραία και ιδεοληπτική απόφαση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», καταλήγει.